• Staatssecretaris van der Maat geeft uitleg.
• Staatssecretaris van der Maat geeft uitleg. Foto: J.Wijngaard

Inwoners van Herwijnen teleurgesteld na bezoek staatssecretaris Van der Maat

Algemeen 1.298 keer gelezen

HERWIJNEN • Staatssecretaris van Defensie van der Maat kwam maandagavond naar Herwijnen om uitleg te geven over de komst van de radartoren. Inwoners die naar de bijeenkomst kwamen, reageerden teleurgesteld op zijn verhaal: “We hebben niets nieuws gehoord, onze zorgen worden genegeerd en het plan wordt erdoor gedrukt.”

In het dorpshuis waren, namens Defensie, een drietal informatiekramen ingericht om inwoners meer van de plannen te laten zien en details te geven over enkele zorgpunten die leven onder de inwoners. In Herwijnen heersen met name zorgen over het geluid en de straling. Daarom was het volgens een aantal inwoners, die na afloop de staatssecretaris aanspraken, een schande dat er niet werd ingegaan op vragen over de deze punten. 

Geluidsnormen overgeschreden
De staatssecretaris gaf uitleg over de keuze van Herwijnen en gebruikte de radar bij Wier, die recentelijk geplaatst is, als voorbeeld. Hij bevestigde dat in Herwijnen straks de geluidsnormen overschreden worden en hij vertelde hierover in contact te zijn met experts. Wat betreft straling is er volgens de staatssecretaris geen overschrijding. De belofte dat de radar straks in Herwijnen niet aangaat als er normen ernstig worden overschreden op het gebied van geluid, kwam hem op hoongelach uit de zaal te staan.

“Herwijnen de beste optie”
Inwoners die op de bijeenkomst waren afgekomen moesten het vooral doen met het verhaal dat er voor Defensie geen betere optie is dan Herwijnen. En dat de urgentie voor een nieuwe radar dringend is, om voldoende zicht te krijgen op het Nederlandse luchtruim. Na de motie van Helvert in de Tweede Kamer is er onderzoek geweest naar andere opties, maar die blijken allemaal niet zo gunstig als in Herwijnen.

Toen het ging over het draagvlak bij andere locaties kreeg de staatssecretaris nogmaals de lachers op zijn hand, de meeste luisteraars hadden genoeg gehoord. “We horen steeds hetzelfde verhaal maar we krijgen geen antwoorden wanneer het gaat om de menselijke maat”, zei een inwoner die daarna gelijk naar huis ging.

Reactie uitgesteld 
Na zijn verhaal liep van der Maat een ronde door de zaal om vragen te beantwoorden. Hij kreeg weinig vragen, inwoners uitten vooral zorgen. Woordvoerders van de Stichting Niet Nog Een Radar Ruben van der Horst en Edwin Rijkse vroegen van der Maat waarom de avond niet werd gebruikt om uitleg te geven over door hun geuite zorgen over wat de straling kan betekenen voor de inwoners van Herwijnen.

Ook vragen die de Eerste Kamer heeft gesteld maar waar het kabinet nog geen antwoord op heeft gegeven. “De reactie laat langer op zich wachten”, meldde de staatssecretaris eerder op de dag. “U zegt steeds dat u erop terugkomt maar wanneer dan, dit is toch het ideale moment om daar uitleg over te geven. Wij als inwoners hebben daar recht op”, zei van der Horst wanhopig.

Besluit genomen
Antwoorden op de vragen vanuit de Eerste Kamer zullen in de komende weken beantwoord moeten worden. Inwoners van Herwijnen putten daar nog hoop uit maar de staatssecretaris was duidelijk tijdens de bijeenkomst: “Het bestuurlijk besluit is genomen, we gaan over tot de uitvoering en gaan het met de gemeente inpassen. We pakken de communicatie op om de inwoners te informeren, ook over de mogelijke procedures.” Sommigen inwoners van Herwijnen zijn duidelijk moegestreden maar er waren ook geluiden dat een aantal de strijd tegen de komst nog wil voeren.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden