• Het IKC werd in de zomer van 2021 geopend met een bijenhotel.
• Het IKC werd in de zomer van 2021 geopend met een bijenhotel. Foto: Etienne Hessels

Ruimtetekort: Kindcentrum De Plantage besluit een stop in te voeren op nieuwe leerlingen

Algemeen 1.345 keer gelezen

METEREN • Het aantal aanmeldingen voor het IKC De Plantage blijkt te groot. De school heeft besloten een stop in te voeren voor kinderen geboren in 2018, 2019 en 2020. 

Vol leerplein

In nieuwbouwwijk De Plantage is in 2021 het Kindcentrum met daarin de openbare basisschool, de kinderopvangorganisatie en een gymzaal in gebruik genomen. Fluvium heeft gekozen voor het onderwijsconcept van ‘Unit onderwijs’ door met leerpleinen te werken. De klassen worden dan vervangen door units (leerpleinen) van maximaal zeventig leerlingen per leerplein. Door de sterke groei van het aantal aanmeldingen raakt het leerplein voor de onderbouw vol.

Uitwijken naar andere school

Tot op heden hebben tien nieuwe inwoners zich bij de school aangemeld voor plaatsing van hun kind die afgewezen zijn, meldt Fluvium. De kinderen waar nu geen plek voor is moeten uitwijken naar bijvoorbeeld een van de scholen in de wijk Kalenberg of IKC De Stek in Est. Om het probleem te beperken heeft het schoolbestuur de ruimtes in het gebouw van Kindcentrum De Plantage anders ingericht. Voor de realisatie is besloten dat er een schoolgebouw moest komen die 240 leerlingen kan huisvesten. Nadat het schoolgebouw nagenoeg gerealiseerd was, is besloten om het woningbouwprogramma voor De Plantage te versnellen. Dit heeft impact gehad op de toename van het aantal nieuwe leerlingen die volgens de gemeente voorheen niet geprognotiseerd konden worden. 

Bewoners verwachten een oplossing

Bewoners in de wijk hebben zich inmiddels verenigd. “Er is wat onrust maar we gaan er eigenlijk nog wel vanuit dat er een oplossing gaat komen”, zegt Mark de Deugd die een kind uit december 2020 heeft.
“We wonen op 150 meter van de school, dus het zou wel zuur zijn als we niet op het IKC terecht kunnen.” De gemeente geeft aan samen met Stichting Fluvium bezig te zijn om het toekomstig ruimtegebrek bij IKC De Plantage structureel op te lossen.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Beweegroutes met QR-codes in Meteren en Asperen Algemeen 23 mrt., 17:40
Afbeelding
'Voluit Leven' met mindfulness cursus start in Rivierenland Algemeen 23 mrt., 15:06
Afbeelding
Schrijver Steven Verhorst uit Heukelum: 'Het borrelt in mijn hoofd altijd van de ideeën en die moeten eruit' Algemeen 23 mrt., 13:00