• De beweegbank in Deil.
• De beweegbank in Deil. Foto: Aangeleverd

Het Platform Toegankelijk West Betuwe steeds meer zichtbaar

Algemeen 2.269 keer gelezen

WEST BETUWE • Het Platform Toegankelijk West Betuwe is een club toegewijde inwoners die zich bezighouden met toegankelijkheid en inclusie. Wekelijks overleggen ze met elkaar over wat er goed gaat en wat er beter zou kunnen. Gesproken wordt over nieuwe winkels, scheve stoeptegels en in gesprek blijven met de gemeente.

Diversiteit aan onderwerpen

De leden van het platform hebben vaak zelf genoeg ervaring met de onderwerpen die ze bespreken. Omdat ze zelf slechtziend zijn of in een rolstoel zitten bijvoorbeeld. Maar ook zaken die vanzelfsprekend lijken, zoals boodschappen doen in de supermarkt kan voor iedereen een andere beleving zijn door de beperking waar ze mee te maken hebben. De leden waren de afgelopen tijd ook druk met de zogenoemde Hoge Nood, de beschikbaarheid van openbare toiletten in West Betuwe. 

Bekendheid

Sommige onderwerpen lopen of rijden ze letterlijk tegenaan maar tegenwoordig worden ze omdat hun naam steeds meer rondzingt betrokken bij nieuwe initiatieven. Of ze worden uitgenodigd bij de opening van een nieuw horecapand. Voor iemand zoals Françoise Groenendaal een heel interessant onderwerp: “Eigenlijk zou ik bij dat soort ontwikkelingen nog eerder aan tafel willen zitten als Platform. Bijvoorbeeld om bouwbesluiten al te voorzien van een alinea die gaat over toegankelijkheid.”

Kwestie van lange adem

De leden zijn trots op de gehaalde doelstellingen en de snelle bekendheid van het Platform ondertussen maar beseffen ook dat het een kwestie van de lange adem is. Om toegankelijkheid echt bij mensen tussen de oren te krijgen is veel tijd nodig. “Als je niet zelf in een rolstoel zit, en alles vanzelfsprekend lijkt is het lastig om je in te leven in iemand die dagelijks en 24 uur per dag op wielen door de gemeente rijdt”, legt Mienke van Alphen uit. Sonja Hoogakker was de mede-initiatiefnemer van een beweegbank in Deil. Naast het dorpshuis staat nu een sportbank waar jong en oud maar ook mensen met een lichamelijke beperking kunnen sporten.

Jeroen Wijngaard

Freelance-journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden