• Kees van den Tempel deelt graag zijn kennis in IT.
• Kees van den Tempel deelt graag zijn kennis in IT. Foto: Carmen van den Tempel

Lezing Kees van den Tempel: ‘Angst voor nieuwe technologieën’

Algemeen 1.664 keer gelezen

TRICHT • Neurale netwerken zitten in ons brein maar worden tegenwoordig vertaald naar data gedreven systemen. Artificial intelligence en machine learning worden momenteel volop ingezet door overheden en grote bedrijven. 

Dit roep angst op, net als de opkomst van andere technologieën. Kees wil met zijn lezing ook laten zien welke positieve mogelijkheden deze ontwikkeling kan hebben. 

Kennis delen

“Ik wil mensen meenemen in deze ontwikkeling. Daarbij heb ik oog voor de gevaren die de systemen en het gebruik ervan kennen maar vooral op een plezierige manier luisteraars kennis laten maken met de beginselen van de techniek. Kees is altijd ondernemer geweest, na zijn afstuderen steeds in relatie tot de IT. “In een dergelijke lezing komt alles samen. Ik houd van wiskunde, algoritmes, programmeren en IT in de algemene zin van het woord.” Voor hem is het nu een mooie kans om kennis te delen. Met reeds bestaande systemen laat hij zien wat er mogelijk is in een wereld waarin China, de Verenigde Staten en Europa inmiddels dertig miljard euro per jaar investeren. “Kunstmatige intelligentie is een wapenwedloop en daarom leg ik in mijn verhaal ook de link met de geopolitiek. Iets dat iedereen momenteel wel aanspreekt.” 

Kruispunt

Zoals het internet opkwam in de jaren ‘90 en de mobiele telefoon in de samenleving is geïntegreerd nadat veel mensen in de begintijd sceptisch waren, geldt dat nu volgens Kees voor kunstmatige intelligentie. “Voor een journalist is het vreemd om te zien dat er een programma is dat artikelen kan schrijven. En een wetenschapper of leraar zal er moeite mee hebben dat een computer opeens antwoord geeft op onderwijsvragen. Handig voor een student trouwens”, zegt hij lachend. We moeten volgens Kees natuurlijk kritisch blijven. Hij geeft het voorbeeld van een kunstenaar die in opdracht een kunstwerk maakt en na een eerste ontwerp een programma gebruikt om enkele geautomatiseerde (kleine) aanpassingen te kunnen doorvoeren. De opdrachtgever ziet de creativiteit van de maker maar ziet zijn suggesties in een tel doorgevoerd. 

Discussies

Bij een eerdere lezing merkte Kees dat er ook behoefte was aan discussie. “Het is vrij schokkend om een deepfake video te zien die in enkele minuten in elkaar is geknutseld, dat raakt ook onze waarden en normen. Modellen die ik toon zijn ook altijd voer voor discussie maar dat maakt het juist leuk.” Hij kijkt ernaar uit om straks weer een lezing te geven. “Voorkennis is echt niet nodig, je hoeft geen nerd te zijn. Sommige onderwerpen met allerlei formules zijn misschien voor niet iedereen weggelegd maar ik probeer het toegankelijk te maken voor iedereen. Je kunt op zo’n avond meepraten.”

De (gratis) lezing is op donderdag 15 december om 20.00uur in De Pluk, Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden