• Jos Story, wethouder van Stapopershoef en andere betrokkenen bij de Veerdam.
• Jos Story, wethouder van Stapopershoef en andere betrokkenen bij de Veerdam. Foto: Aangeleverd

Historische plek Gellicum hersteld en de Linge toegankelijk gemaakt

Algemeen 1.095 keer gelezen

GELLICUM • Terwijl de wethouder tijdens de opening net zijn praatje wil beginnen klinkt aan de overkant de oude veerbel. Bij het oude veer “De Remketting” is de Linge weer toegankelijk gemaakt.

Verkiezingsbelofte

Bij de opening staan alle mensen die een droom uit zien komen. Niet alleen wethouder Rutger van Stappershoef die daarmee een verkiezingsbelofte inlost maar ook de watersporters, Historische Verenging, vissers en inwoners van Gellicum. Van Stappershoef is trots op de steigers en andere plekken langs de Linge die inmiddels in diverse kernen zijn gerealiseerd: “Het is vaak ook een wens in de kernagenda’s, dat de kernen langs de Linge graag een gemeenschappelijke plek en toegang willen tot het water.” In Gellicum lag de weg naar het oude veer er nog en werd door aannemer Voskuilen, die naast het veer gehuisvest is, een trailerhelling aangelegd. Hierdoor kunnen op de plek ook boten te water worden gelaten. In diverse andere plaatsen wordt ook nog aan plannen gewerkt voor Lingelandjes en steigers. 

Veerbaas

Jos Story woont in Rhenoy en is geboren in het huis aan de overkant van de vernieuwde veerdam. Zijn broers werkten als veerbaas en ook Jos zelf mocht met het veer varen in de jaren toen het nog in de vaart was. Tot in de jaren ‘60, tot de komst van de brug samen met de Provinciale Weg werd het veer van Gellicum naar Rhenoy gebruikt. Een voetveer voor fietsers en wandelaars en een groter veer voor de auto’s en het landbouwverkeer. Iets dat we ons nu nauwelijks meer voor kunnen stellen. Jos vaart nu nog het Enspijkse veer in de zomermaanden maar weet nog precies hoe het er vroeger aan toe ging en kan daar eindeloos over vertellen. 

De Remketting

Met het herstel van “De Remketting” is cultuurhistorie hersteld en zichtbaar gemaakt maar zijn tegelijkertijd nieuwe en hedendaagse voorzieningen gerealiseerd. Watersporters die straks hun boot te water laten of kanoërs die een rustpauze inlassen kunnen op informatieborden zien hoe het veer ooit gebruikt werd. In 2019 werd gestart met de realisatie van de plekken die inmiddels liefkozend Lingelandjes worden genoemd. Voor Karine van Drunen duurt het al langer, zij legde in 2010 plannen neer bij de toenmalige gemeente Geldermalsen voor een zogenoemde ‘peddelroute’. Karine en haar man zijn fanatieke kanoers en zagen graag in diverse plekken langs de Linge mogelijkheden om aan te leggen, pauze te nemen en van de omgeving te genieten. Veel ruimte bleek er niet, veel grond langs het water is privébezit.

Langdurige maar waardevolle projecten

De wethouder geeft toe dat het langdurige projecten zijn: “Er zijn diverse overheden en instanties bij betrokken, en niet zomaar is overal grond beschikbaar.”  Op de dag van de opening van de veerdam neemt hij ook de betrokken ambtenaren mee. In gesprek met de initiatiefnemers en geïnteresseerden wordt teruggeblikt op het project en stiekem alweer vooruitgekeken naar komende plannen waar de wens leeft. “Het is niet alleen toegang tot de Linge maar het biedt zoveel meer mogelijkheden voor recreatie maar ook om cultuurhistorie zichtbaar te maken. Het hoort bij de kernen aan de Linge”

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden