• Tom Janssen toont trots het logo haltetaxiRRReis, nieuw in het Rivierengebied.
• Tom Janssen toont trots het logo haltetaxiRRReis, nieuw in het Rivierengebied. Foto: Cees Hoogteyling

Nieuw soort openbaar vervoer: ‘haltetaxiRRReis’

Algemeen 747 keer gelezen

REGIO • Het openbaar vervoer is er de laatste jaren niet beter op geworden. Bushaltes en busverbindingen zijn opgeheven. Met het gevolg dat het openbaar vervoer tot het verleden behoort. Dit geldt zeker in het Rivierengebied voor veel inwoners in de dorpen.

Veel politieke partijen hebben of hadden in hun verkiezingsprogramma staan dat er iets gedaan moest worden aan het steeds verslechterende openbaarvervoer. De geluiden zijn kennelijk bij het provinciebestuur binnengekomen.

Geld beschikbaar

De provincie heeft er geld voor beschikbaar gesteld. Door een nieuw soort van openbaar vervoer met de naam ‘haltetaxiRRReis’ in het leven te roepen, hoopt men de inwoners van de kleinere dorpen uit hun isolement te verlossen. Met deze nieuwe vorm van reizen hopen de initiatiefnemers dat het onbereikbare weer bereikbaar wordt. Carin-haltetaxiRRReis in Wijchen heeft de opdracht gekregen dit project te coördineren. Tom Janssen van de onderneming is blij dat op de plaatsen waar het project al is ingevoerd, het goed verloopt. Tom Janssen: “De drie provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland gaan dit plan gefaseerd uitvoeren. 

Samenwerken

We zijn nu in het Rivierengebied stap voor stap bezig de ‘haltetaxiRRReis’ gestalte te geven. Het mooie is dat we met veel partijen samenwerken. Zo’n project moet je samendoen. Het zal straks zo zijn, dat passagiers opstappen in hun dorp en worden afgezet bij andere plaatsen waar men met openbaar vervoer verder kan. Dat betekent dat alle huidige bushaltes en stations ‘haltetaxiRRReis’ worden.

Even wennen

Het zal voor de gebruikers even wennen zijn aan de mogelijkheden. Weer een nieuwe vervoerder erbij. Belangrijk is dat hij of zij, die hiervan gebruik wil maken, minimaal een uur vooraf moet bellen en zich aan moet melden. Dan geeft hij aan wat de wens is van het soort vervoer. Vervolgens krijgt de reiziger te horen waar de halteplaats is. De reiziger moet wel weten dat het punt waar hij naar toe zou willen, minimaal twee kilometer en maximaal vijftien kilometer moet zijn. Het vervoer is dan ook van halte naar halte. Altijd een aansluiting op het andere openbare vervoer. Wij proberen, als de klant zich meldt, volledig alle benodigde informatie te geven. 

Halteplaatsen

We hebben nu al haltetaxi punten in Tiel in de wijk Passewaaij, in Beesd, Meteren en Vuren. We krijgen er nu dagelijks halteplaatsen bij, zeker als de vraag van de inwoners groter wordt. Alle bestaande en nieuwe opstapplaatsen zullen kenbaar zijn aan onze sticker op bushokjes of met een groter bord met ons logo.”
Als de taxi die komt niet in de kleur is van ‘haltetaxiRRReis’ en iemand wel komt ophalen, staat er altijd een bordje van de haltetaxi voor het raam van de auto. De komende maanden zullen er steeds meer halteplaatsen bij komen. Dat kan zijn op plaatsen waar veel mensen komen en gaan, maar ook in kleinere plaatsen bij een dorpshuis. De kosten die worden berekend is tweemaal het OV-tarief. Hierdoor blijven de reiskosten voor hen die geen auto hebben betaalbaar.

Voor uitvoerige informatie: www.haltetaxi.rrreis.nl of telefoon: 085-0046699

Cees Hoogteyling

Cees Hoogteyling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie