Afbeelding
Foto: 123RF.com

Groepstraining In Balans voor vallen bij ouderen in West Betuwe

Algemeen 346 keer gelezen

WEST BETUWE • In de gemeente West Betuwe wordt in november de groepstraining In Balans georganiseerd, voor inwoners vanaf ongeveer 65 jaar die al eens gevallen zijn of angst hebben om te vallen.

Vallen kan vervelende gevolgen hebben. Men kan lichamelijke schade oplopen, zoals een wond, een kneuzing of een gebroken heup of pols. Maar het kan ook valangst veroorzaken. 

Door valangst neemt het (gevoel van) zelfstandigheid af. Gelukkig kun men er zelf veel aan doen om vallen zoveel mogelijk te voorkomen. 

Beweeg voldoende en doe oefeningen

Door genoeg te bewegen en door oefeningen blijven de spieren sterk, houdt men kracht en valt men minder. Het advies voor ouderen is iedere dag 30 minuten bewegen en 2x per week spier- en botversterkende activiteiten en regelmatig balansoefeningen doen. 

Tips voor bewegen

- Doe mee aan Nederland in beweging. Op werkdagen om 09.15 uur op NPO 2 en om 10.15 uur op NPO 1.
- Kijk op internet voor spier- en botversterkende- en balansoefeningen.
- Iedere dag tandenpoetsen op 1 been is een voorbeeld van een goede balansoefening.

Eet gezond

Gezonde voeding zorgt voor sterke spieren en botten. Zo verkleint men de kans op een valpartij. Vitamine D zorgt voor stevige botten. Vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 hebben extra vitamine D nodig. Mensen met een getinte huid hebben altijd extra vitamine D nodig.

Maak het huis minder valgevaarlijk

De meeste valpartijen gebeuren in en rondom het huis. Met name in de badkamer. Controleer daarom iedere ruimte van het huis op mogelijke gevaren. 

Tips huis minder valgevaarlijk

- Kijk op https://www.thuisarts.nl/veiligheid-in-en-om-huis-voor-ouderen. Hier staan enkele tips voor een veilig huis.
- Maak een afspraak met een ouderenadviseur van Welzijn West Betuwe. Zij denken graag mee om hethuis veiliger te maken.

Doe een valtraining

Bij een valtraining werkt men aan balans, kracht en loopvaardigheid om vallen te voorkomen en leert men veiliger te vallen. Henny (81 jaar) deed mee aan een valtraining: “Mijn advies aan iedere oudere is: blijf in beweging en doe ook eens mee aan een valtraining. Ik heb meer kracht en evenwicht gekregen. En geleerd en geoefend wat ik moet doen als ik toch zou vallen.”

De groepstraining In Balans

Neem contact op met Fysio ART (tel 0345 577273) voor de data en kosten. In 2023 starten ook FysioXtra in Waardenburg en Fysiotherapie Haaften met deze training.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie