Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Annette van der Plas presenteert haar nieuwe jeugdboek ‘Gevaar rond de Steenfabriek’

Algemeen 1.105 keer gelezen

HERWIJNEN • Waarom is het belangrijk om droge voeten te houden? En wat doen die oude schoorstenen daar eigenlijk bij de rivier? Kinderboekenschrijfster Annette van der Plas presenteert haar nieuwe jeugdboek “Gevaar rond de Steenfabriek” en geeft daarin het antwoord. De avontuurlijke detective, die zich afspeelt in onze regio en past bij de kinderboekenweek, heeft als thema “Speuren langs de rivier”. Met volop aandacht voor Minecraft en vloggen, maar ook voor oude steenfabrieken, forten, rivieroevers en het zuinig zijn op de aarde.  

“Er is zoveel moois te vinden aan de rivieroevers, dat wil ik kinderen met dit boek graag laten zien,” vertelt Annette over het tweede deel van de serie. 

Twee jonge detectives

Het eerste deel over de twee jonge detectives Suus en Niek (De geheime schuilplaats, over de luchtoorlog in WO2) kreeg een positieve ontvangst. Daarom begon Annette enthousiast aan een vervolg: “Ik woon vlakbij de rivier de Waal en ga daar graag wandelen. Je komt daar echt tot rust. Dan loop ik vaak langs de ruïne van een oude steenfabriek (Heuff bij Vuren). 

Meest opvallend is de schoorsteen: Er zit een knik in en bij slecht weer wiebelt hij soms. Ook zie je overal bakstenen liggen. Ik was benieuwd naar het verhaal achter de steenfabriek, ging op onderzoek uit en ontdekte onder andere dat er nog honderden restanten van steenfabrieken in ons land te vinden zijn, waarvan veel in onze regio. Gelukkig is er informatie over beschikbaar, online en in boeken. En ook konden een aantal mensen me nog vertellen over de bijzondere geschiedenis van de fabriek. Ik wilde dit verhaal graag voor kinderen tot leven brengen.”

Daarnaast spelen veel van de avonturen in het boek zich af op het GeoFort (in Herwijnen). “De rivieren spelen natuurlijk een belangrijke rol bij het voorkomen van wateroverlast. Iets dat steeds belangrijker wordt. Bij het GeoFort laten ze kinderen ontdekken hoe we in de toekomst droge voeten kunnen houden. Het GeFort reageerde meteen enthousiast op het idee voor het boek en ging zelf ook met het verhaal aan de slag.” 

Minecraft

Zo bouwde de community van GeoFort de steenfabriek na in Minecraft – net als hoofdpersonen Suus en Niek in het boek- en organiseert het fort een Minecraft wedstrijd rond de release van het nieuwe boek. Ook kunnen de kinderen een miniboekje met de 1e hoofdstukken ontvangen als ze een woordzoeker invullen. Sowieso spelen Minecraft en vloggen een grote rol in het avontuur. 

“Ik krijg daar veel enthousiaste reacties over van kinderen. Minecraft is één van de meest populaire games onder de jeugd. Het is leuk om kinderen juist door Minecraft aan het lezen te krijgen. Toevallig heeft de organisatie van de Kinderboekenweek deze maand ook gekozen voor een Minecraft challenge om het plezier van lezen onder kinderen te verhogen.” 

Zowel door het thema als door de inzet van Minecraft past het boek goed bij de Kinderboekenweek: Gi-Ga-Groen. Er is een speciale, kleurrijke lesbrief bij ontwikkeld voor de bovenbouw van de basisschool. Daarmee komen kinderen op een leuke manier veel te weten over de thema’s van het boek en kunnen bijvoorbeeld speuren, puzzelen, op zoek naar een steenfabriek bij hen in de buurt en kijken of ze bij een overstroming zelf natte voeten krijgen.

Boekpresentatie bij GeoFort

Op zaterdag 1 oktober vanaf 14.00 uur vindt de presentatie van “Gevaar rond de steenfabriek” plaats op het GeoFort. Belangstellenden zijn van harte welkom. Aansluitend op de boekpresentatie vind een Minecraft workshop plaats en een historische rondleiding over het fort.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie