• Het artistiek team van het openlucht theater Korsen en Kaaien.
• Het artistiek team van het openlucht theater Korsen en Kaaien. Foto: Aangeleverd

Voorverkoop gestart voor Openluchttheater

Algemeen 215 keer gelezen

HEESSELT • Niet lang geleden kon het artistiek team van het openlucht theater Korsen en Kaaien eindelijk weer bij elkaar komen. Het spektakel had in de zomer van 2020 moeten plaatsvinden maar toen kwam alles door corona tot stilstand. Maar nu gaat er echt van komen, in Heesselt èn Varik, en wel op vier zomerse avonden in juni. 

Najaar 2019 was Stichting Kerk Heesselt vol goede moed begonnen met het ‘erfgoedverhalenproject’ want verhalen zijn er genoeg in de dorpen langs de Waal. In het kerkje deelden inwoners hun herinneringen. Gebaseerd daarop en nog verdere research schreef artistiek leider Rob Hoekstra drie korte toneelstukken. 

Dat zou het openluchttheater Korsen en Kaaien worden over zaken die voor bijna elke inwoner belangrijk zijn of zijn geweest: kersen, bakstenen en evacuaties. Na al die tijd moest de motor weer worden opgestart om hortend en puffend op gang te komen. 

Mensen die twee jaar geleden in de startblokken stonden, bleken verhuisd of hadden net een nieuwe baan. Sommigen hebben het na het eind van het corona-tijdperk extra druk om alles in te halen en kinderen van toen zijn net te groot geworden voor de gevraagde rollen. 

Verfijnen

Toch lukte het de vrijwilligers om lokale regisseurs, dansers, zangers en acteurs te vinden. Het is nu tijd voor de volgende fase: het verfijnen van de verhalen en dan repeteren. Eén verhaal gaat over de kersenpluk. Bijna iedereen had wel fruitbomen in de tuin. Of ging bij een ander plukken. De kersen moesten eraf immers.

Sprookjesachtig 

Het is een sprookjesachtige mini-musical in een boomgaard met een kersenplukkerskoor. En natuurlijk een stiefmoeder, een bloedmooie dochter en een jonge kersenplukker die haar hart wil stelen. Een tweede scène speelt bij de steenoven waar bijna het hele dorp afhankelijk van was. Vele families leefden van het loon van de fabriek. 

Zware arbeid

De toenmalige directeur en zijn vrouw zijn de enigen op het Heesseltse kerkhof die in een èchte grafkelder liggen. Een groep dansers maakt stenen van lucht. Zij verbeelden de zware arbeid ‘op de oven’ terwijl een van de werkers hardop twijfelt of hij naar een stakingsbijeenkomst zal gaan. Zijn zwangere vrouw speelt een bijzondere rol in dit stuk. Tenslotte is er het verhaal van de evacuaties. Vooral die van 1995 is in het collectieve geheugen gegrift. 

Uniek schouwspel

Er zijn er meer geweest, zoals die in de Tweede Wereldoorlog. En zelfs een in 1861 toen de dijk dreigde door te breken. Ook de rivier op wiens oever wordt gespeeld, vertelt zijn eigen verrassende verhaal. Het door lokale mensen gemaakte en uitgevoerde Korsen en Kaaien belooft een uniek schouwspel te worden. De scènes zijn in de buitenlucht te zien met als decor bijzondere plekken in Varik en Heesselt en ons prachtige rivierenlandschap.

Data en locatie

Wanneer: de vrijdagen en zaterdagen 17 juni (Heesselt) en 18 juni (Varik) en 24 juni (Varik) en 25 juni (Heesselt). Alleen bij onweer worden de voorstellingen afgelast. Tussen de drie verhalen door wandelen de deelnemers van de ene naar de andere locatie. Er is koffie/thee vooraf en ook na de voorstelling kan er nog een drankje worden gedronken.

Vooraf aan de voorstellingen zijn de Dikke Toren in Varik (kleine entree gevraagd) en het Heesseltse kerkje open ter bezichtiging. Tijd: 19:00 tot 22:00 uur. Voorverkoop tickets: De voorverkoop is gestart. Voor 20 mei betaalt men 10 euro (en boekingskosten). Na deze datum wordt de toegangsprijs 13,50. 

Kaarten

Kaarten zijn online te bestellen via de website van de Stichting Kerk Heesselt www.kerkheesselt.nl onder het kopje Theater/Kaartverkoop. LET OP: Op de avonden van de voorstellingen zijn er geen kaarten meer te koop.

Tekst: Jacqueline Maris Korsen en Kaaien

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie