Afbeelding
Foto: Jacqueline Maris

Jacqueline Maris zoekt verborgen verhalen van West Betuwe

Algemeen 327 keer gelezen

BEESD • Jacqueline Maris is voor de gemeente West Betuwe bezig met het maken van audiotours over diverse begraafplaatsen in de gemeente. Op zoek naar verhalen en mensen.

“Op elke begraafplaats liggen verhalen verborgen”, zegt Jacqueline. “Verhalen over bijzondere mensen, bij opvallende graven en van historische gebeurtenissen. De gemeente West Betuwe wil die verhalen gedurende dit jaar verzamelen in ‘audiotours’ over een aantal begraafplaatsen in de gemeente. Te beginnen op de twee begraafplaatsen in Beesd.”

Audiotour
Voor het kerkhof in Heesselt maakte Jacqueline Maris zo’n ‘audiotour’, die je met een QR app op je telefoon kunt aanzetten. Zij leidt mensen rond over het kerkhof, vertelt over het dorp. en ze ontmoet bij sommige graven nabestaanden die herinneringen ophalen aan hun geliefden die zo een plekje krijgen in de gemeenschappelijke herinnering. Ook is er een monument voor een moeder en twee volwassen kinderen die in 1929 door kruiend ijs van de krib in de Waal zijn geslagen.

Twee begraafplaatsen
In Beesd zijn twee begraafplaatsen, de oude en de nieuwe. Voor de oude begraafplaats aan de Veerweg is Jacqueline Maris op zoek naar ‘achterkleinzoon Bob’ van Christina Holema en Geert Rijskamp. Bob liet een bijzondere boodschap achter voor zijn overgrootmoeder die in 1927 overleed. Wie weet waar we Bob kunnen vinden? Of misschien weet u iets over Bob en zijn overgrootmoeder.

Verhalen welkom
Voor de nieuwe begraafplaats aan de Schuttersweg zijn alle verhalen welkom. Misschien is het verhaal van de molenaar van Molen de Vrijheid, Gerrit van Beekhuizen, wel zo’n bijzonder verhaal. Of het verhaal van het graf met een wit bestelautootje erop of met de woorden ‘mijn grote liefde’. Of het graf met een afbeelding van paard en wagen en de woorden: “Dit was ons leven”. Wie waren die mensen, wat zijn hun verhalen?

Schroom niet, neem vrijblijvend contact op met Jacqueline Maris via jacmar77.jm@gmail.com.

Of luister naar de audiotour die zij over Heesselt maakte via de link https://www.kerkheesselt.nl/audiotour/

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie