Afbeelding
Foto: aangeleverd

GroenLinks betreurt toestaan Teelt Ondersteunende Voorzieningen in uiterwaarden Lingelandschap

Algemeen 405 keer gelezen

WEST BETUWE • Fruitboeren krijgen ruim baan om hun boomgaarden in de uiterwaarden uit te breiden van 0,5 naar 5 hectare. Daarbij zijn ook Teelt Ondersteunende Voorzieningen (TOV) mogelijk. 

GroenLinks, gesteund door PvdA en D66, is daar fel tegen. Evenals de Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap. De Teelt Ondersteunende Voorzieningen zijn wel zes meter hoog, met met metalen constructies en zeilen, die het uitzicht wegnemen en die natuurlijke gebieden verdringen waar grutto’s en andere weidevogels nestelen. Ook hebben de uiterwaarden een grote aantrekkingskracht op de toeristen. Een amendement van de partijen om TOV tegen te gaan kreeg echter geen meerderheid. 

Het argument van de voorstanders is dat fruitteelt en rivierengebied nu eenmaal bij elkaar horen. “Maar dit geldt niet voor de uiterwaarden”, zegt GroenLinks in een persbericht. “Fruitteelt vond met name plaats op de oeverwallen en de uiterwaarden waren van oudsher weidegronden. Een walhalla voor de weidevogels die nu overal zo bedreigd worden.”  

Het bestemmingsplan is nu vastgesteld maar GroenLinks zal zich bij het ontwerpen van de omgevingsvisie voor de hele gemeente West Betuwe komend voorjaar blijven inzetten om ons landschap en de biodiversiteit te beschermen.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie