Brigadier Floor Brouwer is blij met haar functie als wijkagent in dorpen aan de Waal en wil ook zichtbaar zijn.
Brigadier Floor Brouwer is blij met haar functie als wijkagent in dorpen aan de Waal en wil ook zichtbaar zijn. Foto: Cees Hoogteyling

Samen werk je aan leefbaarheid

Algemeen 431 keer gelezen

HAAFTEN • Sinds vorige maand is Floor Brouwer de wijkagent van de dorpen Haaften, Tuil en Hellouw. Ze werkt acht jaar bij de politie, waarvan anderhalf jaar in de groep West Betuwe. 

Ze is dus geen onbekende in de streek. Vorige maand, tijdens de ‘struin dag’ door Haaften, was ze met andere collega’s in het dorp. Toen was duidelijk te merken dat de inwoners blij waren met de komst van Floor. Opmerkingen van: “We hebben haar de afgelopen week al meer gezien, dan dat we de laatste jaren een politie hebben gezien.”

Wie is Floor

Floor Brouwer is geboren in een dorp wat deel uitmaakt van de gemeente Ede. Ging na de middelbare school een horecaopleiding volgen en daarnaast werkte ze als vrijwilliger bij de politie. 

Na het behalen van haar opleiding kwam ze, zoals ze zelf zegt op een kruispunt te staan. Ze was zo gegrepen door de grote diversiteit bij de politie, dat ze nauwelijks afscheid kon nemen van het vrijwilligerswerk.

Daarover zegt ze zelf: “Als ik terugkijk, viel de beslissing nemen nog wel mee. Ik solliciteerde bij de politie en werd aangenomen. Na mijn opleiding, nu zes jaar geleden, kwam ik uiteindelijk bij de groep West Betuwe. Ik heb nooit een moment spijt gehad van mijn keuze. De politie is zo divers en wat ik erg belangrijk vind, we zijn altijd met mensen bezig. Toen de vacature voor deze dorpen werd opengesteld, heb ik gesolliciteerd en ik ben blij met deze functie.

Zelf ben ik opgegroeid in een dorpsgemeenschap, ik weet hoe het voelt als er een aanspreekpunt is voor de politie. Ik heb het gevoel dat het in deze dorpen net zo is.”

Verbindende functie

Dat brigadier Floor Brouwer tijdens de ‘struin dag’ in gesprek ging met de jeugd is, als je haar kent, niet vreemd. Een deel van haar opleiding is geweest jeugdopleiding. 

Zij vindt de jeugd in een dorp erg belangrijk. “Met de jeugd moet je in gesprek gaan om te weten wat er onder hen in een dorp leeft. Als je niet weet wat hen bezielt, creëer je een afstand. Ik wil niet alleen connectie met de jeugd maar met de hele bevolking. Ik wil benaderbaar zijn, de kinderen mogen best eens ervaren hoe het voelt om handboeien vast te houden of om te hebben. Verbinden met ouderen als er problemen zijn. Problemen los je samen op en niet alleen. Het kan ook zijn dat inwoners gewoon hulp of advies vragen, dat moet ook mogelijk zijn. Het moet niet zo zijn dat de politie altijd direct een rode kaart trekt.”

Op de fiets

Het is nu nog winter, maar Floor Brouwer is zeker van plan niet alleen in haar auto door de dorpen te rijden. Zij zal, zoals dat nu al aangeeft, straks op de fiets te zien zijn. Zij wilde zelf graag een foto maken op de Waaldijk in Haaften. 

Wijzend naar de Waal zegt ze: “Kijk toch eens wat een schoonheid. Dit geeft een mens inspiratie. Dan ben je toch een gelukkig mens als je in zulke mooie dorpen langs de Waal mag werken. De mooie evenementen die hier worden georganiseerd. Dat zijn voor mij de mooiste momenten om kennis te maken met de bevolking. Ontmoeten en een goed contact is belangrijk. Gewoon bij mensen op bezoek gaan en ze zien. Recht in de ogen kijken en niet telefonisch zaken afdoen. Mensen kunnen via sociale media melding doen. 

Ik ben blij dat Het Kontakt aan mijn komst aandacht besteedt. Om het ijzer te smeden als het heet is, wens ik iedereen fijne Kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar. Samen zullen we proberen er een mooi jaar van te maken.”

Fijn gevoel

Bij het maken van de foto zijn een moeder en haar twee kinderen rond het beeld aan het spelen.

Als de brigadier Brouwer weg is zegt de moeder die daar aan de dijk woont: “Wat een aardig mens. Ik hoop niet dat we haar nodig hebben, maar het geeft een gevoel van een stukje veiligheid. De politie is dicht bij ons en niet ongrijpbaar. Wij zijn blij.”

Bereikbaar: 0900-8844, instagram: wijkagent_tuil_haaften_hellouw!

Cees Hoogteyling

Cees Hoogteyling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie