• Voorlichtingsfoto van de politie. (niet van betrokkenen)
• Voorlichtingsfoto van de politie. (niet van betrokkenen) Foto: Aangeleverd

Oplettende buren grijpen in bij babbeltruc in Meteren

112 4.344 keer gelezen

METEREN • Het is bijna etenstijd wanneer Lia even haar telefoon bekijkt en door de overbuurman gebeld wordt. Bij de overburen is iets niet in de haak. Betrokkenen wonen buiten de kern van Meteren en letten vaak goed op elkaar. 

De overbuurman had een onbekende jongeman voor de deur staan. Hij gaf aan bij huisnummer 2 de boodschappen te moeten afleveren maar werd door de overbuurman gecorrigeerd: hij was verkeerd, dit was nummer 2a. Nadat de jongeman was doorverwezen bleef de overbuurman met een naar gevoel achter en belde Lia. “Ik dacht niet lang na en stak de straat over”, blikt ze terug. Haar zoon riep haar na: “Wat ga je doen?”

Oog-in-oog

Lia loopt zoals gewoonlijk bij haar overbuurvrouw, een vrouw van 88 jaar, binnen maar twijfelt als ze voor de gesloten keukendeur staat. Allerlei vragen spoken door haar hoofd. Dan zwaait de deur open en staat ze oog-in-oog met een jongeman die direct een capuchon over zijn hoofd trekt. Ze houdt hem vast maar na een kleine duw moet ze hem loslaten en vlucht hij de straat op. Lia roept en schreeuwt hem van alles achterna, iets dat niet onopgemerkt blijft. 

Achtervolging ingezet

Haar zoons, eentje te voet en de ander met de auto, gaan achter de jongeman aan. Aan het einde van de straat achterhalen ze hem en wordt de jongeman door de toegesnelde politie ingerekend. Terugkijkend is Lia zich van veel gevaren bewust maar ze handelde op gevoel, net als haar zoons. Door de snelle actie is iemand opgepakt die verdacht wordt van een veelvoorkomende vorm van oplichting, want wat was er nu precies aan de hand bij de bejaarde overbuurvrouw?

Reconstructie van de ‘babbeltruc’ 

De overbuurvrouw wordt aan het eind van de middag gebeld door een vrouw die aangeeft van de ING bank te zijn. De overbuurvrouw wordt gewaarschuwd dat er een geldbedrag van haar rekening was gehaald. Vertrouwen wordt gewekt en langzaam worden steeds meer gegevens telefonisch achterhaald. De vrouw aan de telefoon weet zelfs te vertellen dat ze ermee bekend is dat een familielid medebeheerder van de rekening is. Maar omdat het slachtoffer toch op haar hoede is geeft ze niet zomaar haar pincode.

Aangebeld bij de verkeerde woning

Daarop stelt de vrouw aan de telefoon voor om iemand langs te sturen terwijl ze telefonisch in contact blijven. Een jongeman die dus eerst bij de verkeerde woning aanbelt maar later binnenstapt en aan de keukentafel komt zitten. De oudere vrouw, ruim veertig minuten al telefonisch in gesprek en ondertussen in het gezelschap van de jongen, ziet hoe de laatste haar bankpas doorknipt. Kort na dat moment komt buurvrouw Lia de woning binnen. 

‘We hebben hem’

De buurman had inmiddels 112 gebeld en ook Lia belt naar het noodnummer wanneer ze de jongeman achterna loopt. Terwijl ze de centralist nog aan de lijn heeft hoort ze haar zeggen: “We hebben hem.” Na enige tijd zitten alle betrokkenen, zonder de aangehouden verdachte maar met de wijkagent in het huis van de overbuurvrouw na te praten. Met een snelle actie is de ‘babbeltruc’ mislukt. De politie heeft met de aanhouding een aanleiding om het onderzoek uit te breiden naar een fenomeen dat helaas veel voorkomt. 

* Namen van betrokkenen zijn gefingeerd of bewust weggelaten, net als de exacte locatie van het incident. Echte namen zijn bij de redactie bekend. Ook de foto is een stockfoto en geen afbeelding van een van de betrokkenen. 

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie