Afbeelding
Foto: Pexels
Ingezonden mededeling

Waar moet je op letten bij een woning huren via de makelaar?

Zakelijk 430 keer gelezen

De laatste jaren zien we de krapte op de woningmarkt toenemen. Het wordt steeds moeilijker om een woning te bemachtigen en het wordt ook lastiger om een hypotheek te krijgen waarmee je een huis naar je zin kunt kopen. Ondanks de toename van sociale huurwoningen blijft er op het huurvlak sprake van ellenlange wachtlijsten. Wil je een woning huren, dan moet je via een woningbouwvereniging bereid zijn om heel veel geduld op te brengen. Je kunt ook huren via een makelaar, om zo sneller een woning te krijgen. Waar moet je dan vooral op letten?

1. Duidelijkheid over de kosten

Voordat je een huurwoning via een makelaar gaat huren is het belangrijk om duidelijkheid te krijgen over de kosten. Er zijn mooie huurwoningen in Assen te vinden, en het is verleidelijk om enkel van de huurprijs uit te gaan, maar dan ben je er nog niet. Naast de maandelijkse huur kunnen er bijvoorbeeld ook bemiddelingskosten, administratiekosten of een waarborgsom gevraagd worden. Vraag de makelaar dus expliciet naar alle bijkomende kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een ervaren makelaar zorgt ervoor dat je precies weet waar je aan toe bent.

2. Controleer de staat van de woning

Wanneer je een woning gaat huren via een makelaar, dan kun je er in principe zeker van zijn dat de makelaar ervoor zorgt dat de staat van de woning duidelijk is. In verreweg de meeste gevallen heeft de makelaar de woning zelf bezichtigd en gecontroleerd op mogelijke gebreken. Toch is het altijd goed om hier zelf ook nog wat aandacht aan te besteden. Let op eventuele gebreken en bespreek deze met de makelaar. Het is verstandig om gemaakte afspraken over reparaties of aanpassingen schriftelijk vast te leggen. Zo voorkom je misverstanden achteraf.

3. Contractuele voorwaarden

Lees het huurcontract zorgvuldig door voordat je het ondertekent. Als het gaat om huurwoningen in Drenthe, dan zorgt de makelaar er natuurlijk voor dat je veilig huurt. In de meeste gevallen zal het contract dan ook opgesteld zijn door de makelaar en niet direct door de particuliere verhuurder. Dit biedt je al extra zekerheid. Let altijd op de lengte van de huurperiode, opzegtermijnen, eventuele jaarlijkse huurverhogingen en de regels rondom onderhoud en reparaties. Als je vragen hebt of iets niet duidelijk is, aarzel dan niet om opheldering te vragen bij de makelaar. Het is belangrijk dat je alles voor jezelf duidelijk hebt. Besteed tot slot ook aandacht aan privacy en beheer, bijvoorbeeld als het gaat om woninginspecties.

Voordelen van huren via een makelaar

Nu de wachtlijsten bij woningbouwverenigingen steeds langer worden, biedt het huren via een makelaar een aantal duidelijke voordelen. Via een makelaar kun je vaak sneller een geschikte woning vinden dan via de traditionele woningbouwverenigingen. Een makelaar kan rekening houden met jouw specifieke wensen en eisen, of het nu gaat om de locatie, grootte of voorzieningen van de woning. Daarnaast biedt een makelaar professionele begeleiding bij het gehele huurproces, van de eerste bezichtiging tot aan de sleuteloverdracht. Dit zorgt voor meer zekerheid en een betere bescherming van jou als huurder.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden