• Buitenspelen is essentieel voor de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen.
• Buitenspelen is essentieel voor de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen. Foto: aangeleverd

Buitenspeelcoalitie helpt gemeente Tiel met buitenspelen

Nieuws 763 keer gelezen

TIEL • Er wordt, ook in de gemeente Tiel, steeds minder gespeeld. Zo’n 400.000 kinderen spelen nooit buiten in de buurt. De Buitenkans is een nieuw buitenspeelprogramma om meer kinderen aan het buitenspelen en bewegen te krijgen. Buitenspelen is immers heel belangrijk voor de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen. Daarom helpt de Buitenspeelcoalitie in totaal 25 gemeenten, waaronder de gemeente Tiel, om de buitenspeelmogelijkheden te vergroten. 

Om tot een speelplan voor de buurt te komen, brengt de Buitenspeelcoalitie zoveel mogelijk lokale belanghebbenden bijeen. Alle speelplekken in de wijk worden gefotografeerd en zo’n twintig betrokkenen schuiven aan.

Leuk en waardevol

“De samenwerking met verschillende partners en collega’s in zo’n project is erg leuk en waardevol”, vertelt Pauline van der Loo van de Buitenspeelcoalitie. “Buitenspelen staat echt centraal, maar hoe we het budget gaan besteden laten we bewust open totdat we ook de ouders en kinderen hebben gesproken.”

Zoeken naar kansen

De beste buitenkans benutten is niet mogelijk zonder te luisteren naar de buurtbewoners. Via gesprekken met ouders en andere buurtbewoners en bijvoorbeeld via een speurtocht of buurtsafari met kinderen uit de buurt, wordt gezocht naar de mooiste kansen en worden deze concreet  gemaakt. Daarom worden alle inwoners van Tiel opgeroepen we alle bewoners waar de Buitenkans aan de slag gaat om mee te doen.

Van plan naar uitvoering

Ondersteund door de Buitenspeelcoalitie werken gemeenten samen met lokale partners, kinderen en ouders aan het weer leuk(er) maken van buitenspelen en het wegnemen van barrières daarvoor. Dit doen ze met een totaalpakket aan aanpassingen in beleid, fysieke ruimte en lokale activiteiten. 

Doordat het programma van plan van aanpak tot uitvoering volledig is uitgestippeld, doen gemeentes graag mee met de Buitenkans. Ze kijken er vooral naar uit om de begeleiding bij de buurt- en kinderparticipatie én vertaling naar een concreet speelplan samen aan te pakken. 

Dertien gemeenten 

Meer dan veertig gemeenten waren enthousiast. Op dit moment gaan er daarvan dertien van start. Van die geselecteerde gemeenten is Tiel er eentje. Later dit jaar starten er nog eens twaalf. 

Met de expertise van de Buitenspeelcoalitie, ondersteuning en een cofinanciering van maximaal 55.000 euro, kunnen zij aan de slag om kinderen de speelkansen te bieden die ze verdienen. Zo wordt buitenspelen in de buurt gestimuleerd en worden de krachten gebundeld voor een mooi resultaat.

Samenwerkingsverband

De Buitenspeelcoalitie is een samenwerkingsverband van de Cruyff Foundation, Krajicek Foundation, Jantje Beton, Mulier Instituut en Kenniscentrum Sport & Bewegen, ondersteund door het Ministerie van VWS. Onder het motto ‘samen maken we buitenspelen makkelijk’ zetten de diverse organisaties zich in voor het vergroten van buiten(speel)kansen. 

Dat doen ze mét betrokken gemeenten, maar uiteraard ook met de mensen en de kinderen die in de betreffende buurten en wijken wonen en spelen.

Kijk op jantjebeton.nl/buitenkans voor meer informatie.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden