In de Tielerwaard verving een windmachine de sproeiers om schade aan fruit te vermijden.
In de Tielerwaard verving een windmachine de sproeiers om schade aan fruit te vermijden. Foto: Waterschap Rivierenland

Fruitteelt en nachtvorst: dat was even flink spannend!

Nieuws 368 keer gelezen

rivierenland • Nachtvorst hield deze week fruittelers en peilbeheerders wakker. Boomgaarden zijn massaal beregend, een bekend beeld in het rivierengebied.

In de Tielerwaard verving voor het eerst een windmachine de sproeiers om schade aan fruit te vermijden. Als in april de fruitbomen bloeien, kan vorst schade veroorzaken. Telers besproeien hun boomgaarden met water. Dat water bevriest, de kwetsbare bloemen en jonge vruchten zelf niet. Daar is veel water voor nodig uit de sloot. Fruitteelt neemt in het rivierengebied jaarlijks toe, terwijl de grenzen bereikt van wat sloten aan kunnen.

Niet overal is zo veel water te brengen als wordt gevraagd. Dat geldt bij nachtvorst in de lente maar bijvoorbeeld ook bij extreme droogte of hitte in de zomer.
Waterschap Rivierenland juicht toe dat de sector zelf stappen zet om water te besparen. Bijvoorbeeld door wateropslag of druppelirrigatie. Afgelopen nacht zette een fruitteler in Ophemert, in een deel van de Tielerwaard waar water van ver moet komen, niet de sproeiers aan maar een windmachine.

Die mengt de warmere lucht boven de boomgaard met de kou aan de grond. Zo beschermt hij het fruit zonder extra water. Het is een innovatie die elders zijn nut al bewees en nu voor het eerst is toegepast in het rivierengebied.

Voordeel: het is al nat

Met het oog op nachtvorst verhoogden peilbeheerders van het waterschap de waterpeilen. Boven het gebruikelijke zomerpeil dat vanaf het voorjaar geldt. Vooral in gebieden met veel fruitteelt. Dat kostte weinig moeite: afgelopen week viel veel evenveel neerslag als gemiddeld in de hele maand april. De bodem is nog nat. Grondwaterstanden zijn inmiddels hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. De waterstand op de Rijn blijft hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. Inmiddels is de kans op nachtvorst kleiner omdat de temperatuur stijgt.

Karl Flieger

Bureauredacteur Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden