• De Vuelta-renners razen op zaterdag 20 augustus via de Vogelenzangseweg (foto) en de rotonde in de Provincialeweg N320 Lienden binnen.
• De Vuelta-renners razen op zaterdag 20 augustus via de Vogelenzangseweg (foto) en de rotonde in de Provincialeweg N320 Lienden binnen. Foto: Rob Zantinge

Ronde van Spanje raast door Lienden

Algemeen 34 keer gelezen

LIENDEN • Nog anderhalve week en dan is het heel even gedaan met de relatieve rust in Lienden. Op zaterdag 20 augustus razen de renners die deelnemen aan de 77ste editie van de Vuelta, de Ronde van Spanje, even na drie uur dwars door het dorp. En dat wordt smullen voor de liefhebbers. De heren, die aan één van de grootste wielerrondes ter wereld meedoen, worden een uur eerder voorafgegaan door een kleurrijke reclamekaravaan.

Lienden wordt aangedaan tijdens de tweede, 175,1 kilometer lange etappe in Nederland van de ‘La Vuelta Holanda’, die in Den Bosch begint en in Utrecht eindigt. Onder de deelnemers is uiteraard de top van de wielerwereld. De Vuelta werd de afgelopen drie edities - 2019, 2020 én 2021 - gewonnen door de nu 32-jarige Primož Roglic uit Slovenië, die vroeger op spekgladde ski’s regelmatig van een schans af sprong, maar zich tegenwoordig zeer succesvol met wielrennen bezighoudt. 

Vraagteken
Of hij er dit keer ook bij is, is nog éven de vraag. Tijdens de Ronde van Frankrijk raakte de schouder van de Jumbo-Visma renner door een val uit de kom. Roglic viel door een strobaal op de weg. Hierbij schoot zijn schouder uit de kom. De Jumbo-Visma renner zat heel even op een stoel van een fan langs de weg en benutte die actie om zijn schouder weer in positie te duwen en zijn weg te vervolgen. Daarnaast zou Roglic enkele rugwervels hebben gebroken, dus het wordt nog spannend of hij er over anderhalve week daadwerkelijk bij is. Hij is in elk geval al wél weer aan het trainen...
Er is trouwens sinds 1979, toen Joop Zoetemelk de Ronde van Spanje won, geen enkele Nederlandse winnaar meer geweest. De eerste Nederlander die de Vuelta won was trouwens Jan Janssen, in 1967.

Bergpunten verdienen
De renners komen Lienden op zaterdag 20 augustus binnen via de Vogelenzangseweg en slaan vervolgens rechtsaf de Dr. van Noortstraat in. Bij cafetaria ‘t Hoekje en Het Wapen van Lienden op de kruising fietsen ze linksaf de Dorpsstraat in om vervolgens via de Papestraat, de Remsestraat en de Hogeweg via de Rijnbrug naar Rhenen te koersen. Verderop, bij de Amerongse Berg, zijn de eerste bergpunten van La Vuelta 2022 te verdienen.
De verrichtingen van de renners tijdens de ‘La Vuelta Holanda’ zijn live te volgen via internet en op televisie, via Eurosport.

Rob Zantinge

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie