Bij Geofort Herwijnen ondertekenden verschillende partijen het manifest.
Bij Geofort Herwijnen ondertekenden verschillende partijen het manifest. Foto: Raphael Drent

Energieke aftrap Manifest Gonzend Rivierenland

28 jun, 11:29 Algemeen 89 keer gelezen

RIVIERENLAND • De Fruitmotor organiseerde op 23 juni bij Geofort in Herwijnen een feestelijke bijeenkomst voor een mooi, biodivers en klimaatadaptief rivierengebied. Belangrijk onderdeel was de ondertekening van een manifest. Hierin staan acties voor natuur en landschap in Rivierenland waar iedereen aan bij kan dragen. Vanaf nu kan iedereen die ook graag een ‘gonzend’ Rivierenland wil, online mee tekenen.

Hoe zorgen we samen voor een mooi gebied waar het fijn leven is voor mens, dier en natuur? De afgelopen maanden is samen met verschillende organisaties uit het rivierengebied hard gewerkt aan een ‘manifest’, een inspirerende visie met handvatten voor zo’n groener Rivierenland waarin de opgaven voor biodiversiteit, klimaat en water een plek hebben. Hilde Engels, bestuursvoorzitter van De Fruitmotor en initiatiefnemer: “Het manifest brengt verbinding tussen de verschillende mensen in het gebied. Er ligt nu een plan met acties om met elkaar aan te gaan werken. Echt werken, dus niet alleen praten. Acties waar we het resultaat van gaan zien de komende jaren.”

Acties voor iedereen
In het plan staan acties om op plekken in het landschap concreet mee aan de slag te gaan. Gemeenten en waterschap, maar ook inwoners kunnen veel doen. Vervang bijvoorbeeld stenen door groen in de eigen tuin. Of maak een stukje van de eigen wijk of het dorp groener, samen met de buren. Op het feest van Gonzend Rivierenland ondertekenden bedrijven, gemeenten, waterschap, inwoners en stichtingen uit Rivierenland het manifest.

Feest met en voor de regio
Naast de ondertekening was er een programma dat werd geopend met een gloedvol betoog van Peter Drenth, gedeputeerde van de provincie Gelderland. Op de prachtige groene locatie van het Geofort sprak Prof dr. Ingrid Visseren-Hamakers van de Radboud Universiteit in Nijmegen over biodiversiteit en wat er voor nodig is. Verschillende sprekers vertelden hoe zij zich al inzetten voor het gebied. De aanwezigen genoten ook van de muzikale kunsten van de Droominee en van lokaal talent Manon Kroezen. En natuurlijk werd er geproost met Krenkelaar cider van De Fruitmotor.

Na de feestelijke aftrap kan nu iedereen die natuur, biodiversiteit en klimaat belangrijk vindt, dit laten zien door online mee te tekenen. Het Manifest staat online op www.gonzend.nl/manifest.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Fotoseries