• Maryska Snijers voor haar prachtige, maar zwaar getroffen woonhuis op de Markt.
• Maryska Snijers voor haar prachtige, maar zwaar getroffen woonhuis op de Markt. Foto: Rob Zantinge

‘Dit gaat in de richting van een aanslag’

Algemeen 660 keer gelezen

BEUSICHEM • In Beusichem is het nog hét gesprek van de dag: de twee explosies die in de oudejaarsnacht een groot aantal monumentale panden op de Markt beschadigden. Bewoners spreken van een aanslag, een gerichte actie die níets met vuurwerk te maken heeft. Niemand raakte gewond, maar de emotionele en materiële schade is groot.

“We waren ons huis ontvlucht, omdat het hier vorig jaar ook al heel heftig en grillig was”, vertelt Maryska Snijers, met haar man en vier dochters bewoonster van het prachtige pand De Roskam, een voormalig dorpscafé. “Toen werd hier ook al redelijk zwaar vuurwerk afgestoken en dat was erg onaangenaam.” Maryska en haar familie waren niet de enigen die hun woning aan de Markt ontvluchtten. “De overburen waren ook weg en verder waren er ook relatief weinig mensen thuis”, vertelt Maryska.

Verbouwd
De woning was enige tijd geleden aan de zij- en de achterkant verbouwd, de boel was net geschilderd en ook het pleisterwerk was aangepakt. In oktober 2020 was de verbouwing klaar. “Het zag er netjes en strak uit”, aldus Maryska. “Dat maakt het natuurlijk niet leuk, maar ook niet erger. Dat is materiële schade en het minste waar je bij stilstaat. En ik ga ervanuit dat een en ander vergoed en vervangen wordt. Nee, de immateriële schade is het ergst. En wat ons vooral bezighoudt is: wie heeft dit gedaan?”

Filmpje
Maryska kreeg via diverse kanalen al snel in de gaten dat er rond middernacht iets heel erg mis was. Zo zag ze een filmpje waarop was te zien dat de ruiten van hun woning eruit waren geknald. Ze vertelt enorm te zijn geschrokken. En ze was in paniek. “Ik heb meteen vrienden en bekenden gebeld en gevraagd te gaan kijken. En ik was natuurlijk bang dat ze vuurwerk naar binnen zouden gooien. Of dat ze de boel leeg zouden trekken. Het is een heel akelig gevoel, vooral omdat je er niet bij bent.”
Er waren tijdens oud & nieuw op de Markt twee enorme ontploffingen, de ene nog harder dan de andere. De grootste explosie van de twee vond plaats onder de muziektent. Hierdoor ontstond zóveel luchtdruk, dat veel ruiten van woningen en van de kerk sprongen. Glas-in-loodramen stonden bol naar binnen toe en ook ruitjes van de kerk sneuvelden.

Ontwricht
Volgens Maryska is er voor zo’n 30.000 tot 50.000 euro schade aan hun woning. “De kozijnen hebben zo’n optater gehad, dat ze zijn ontwricht”, vertelt ze. “En de gietijzeren rozet boven de deur is doormidden geslagen. Dakpannen zijn omhoog gewipt en het hele huis moet worden geïnspecteerd, want er kunnen nog scheuren ontstaan.”
De totale schade aan álle getroffen panden zou tussen een half miljoen of meer bedragen. De politie neem de vuurwerkaanslag dan ook zeer serieus. Meerdere rechercheurs houden zich met de zaak bezig.
Intussen gonst het in Beusichem van de geruchten over de mogelijke dader(s). Het ergste vindt Maryska nog het idee dat Beusichemmers andere Beusichemmers aanvallen. “Maar Beusichemmers vangen andere Beusichemmers ook weer op”, zegt ze er meteen bij. “Er worden hier bloemen gebracht. En via lokale ondernemers, zoals de bakker, de slager en de supermarkt, zijn voor de getroffen bewoners pakketten samengesteld en dinerbonnen beschikbaar gesteld. Theater Het Heerenlogement wil bovendien een groot feest organiseren. Het is echt hartverwarmend.”

Buitenproportioneel
Maryska laat desgevraagd weten niets tegen vuurwerk te hebben. “Ik kan er van genieten, maar de kracht híervan was buitenproportioneel. Dat moet niet mogen. Kleine vernielingen en sloperijen zijn van alle jaren. Eerder gingen jongeren na middernacht meteen naar een groot feest, maar met corona wordt de verveling groter, dat snap ik. Maar dít was geen vuurwerk meer, maar een van tevoren opgezet plan. Er is een vuurwerkbom gemaakt, die bewust onder de muziektent is gelegd. Dat gaat meer richting een aanslag, waar ook gewonden bij hadden kunnen vallen. Het is dan ook belangrijk dat de daders gepakt worden, want ook mijn dochters moeten hier met de volgende oud en nieuw gewoon weer kunnen staan.”

Rob Zantinge

Rob Zantinge

Redacteur

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie