Scootmobielers van Flipje op Wielen rijden tijdens de avondvierdaagse winkelcentrum Passewaaij binnen.
Scootmobielers van Flipje op Wielen rijden tijdens de avondvierdaagse winkelcentrum Passewaaij binnen. Foto: Cees van Cuijlenburg

Scootmobieltocht ‘Flipje op Wielen’ naar Ommeren

Algemeen 254 keer gelezen

TIEL • Stichting Flipje op Wielen pakt de draad weer op. De laatste scootmobieltocht is al twee jaar geleden, dus het wórdt weer eens tijd. Door corona lagen de tochten stil, maar komende woensdag toeren de scootmobielers vanuit Tiel richting Ommeren en - via een andere weg - terug.

Jan Wissink is secretaris en penningmeester van Flipje op Wielen. “Het was door corona een tijd niet mogelijk een toertocht te organiseren”, vertelt hij. “Je hebt te maken met een kwetsbare groep. De meeste mensen zijn op leeftijd en mankeren vaak ook iets.”

Van der Valk
De toertocht begint woensdag op de parkeerplaats van hotel Van der Valk. Met een snelheid van 10 kilometer gaat het richting Ommeren. “Het Amsterdam-Rijnkanaal over en via een andere route terug. Dus een beetje een rondje”, vertelt Wissink. “In Ommeren hebben we een stop met koffie en gebak bij educatiecentrum Natuurlijk Gruun. Dat betalen de deelnemers overigens zelf. Zo’n drieënhalf uur later zijn we weer terug in Tiel.”

De toertocht van woensdag is zo’n 22 kilometer lang. Veel verder gaat ook niet, want dan zou de actieradius (het bereik) van de scootmobiel onvoldoende zijn. “Een van de bestuursleden, Ria Huibers, heeft de tocht uitgezet en begeleidt de deelnemers onderweg”, aldus Wissink. “Zij rijdt achteraan mee. Daarnaast zijn tijdens de tocht enkele vrijwilligers actief. Zij fietsen mee en helpen de deelnemers zo nodig bij het naar de wc gaan. Overigens kunnen de meesten wel een stukje lopen. We hebben in totaal acht vrijwilligers, maar niet iedereen kán altijd, dus bij een rit zijn er meestal zes actief. Ad interim voorzitter Hans Mulders rijdt voorop, want hij weet waar we links- of rechtsaf moeten en hij is ook verkeersregelaar.”

Geïrriteerd
Onderweg is niet iedereen gecharmeerd van de stoet scootmobielers, zo blijkt. “Mensen vinden het doorgaans leuk, maar je hebt er ook bij die het niks vinden”, vertelt Wissink. “Soms zijn tegenliggers of mensen die ons achterop rijden geïrriteerd, maar vaak wordt er ook gezwaaid. En dat vinden de scootmobielers natuurlijk leuk.”

De meeste deelnemers aan de scootmobieltocht komen uit Tiel. “Maar we hebben ook wel mensen uit Kerk-Avezaath en Geldermalsen gehad”, weet Wissink. “Vanuit Geldermalsen zijn ze twee jaar geleden bij ons wezen kijken en daar hebben ze nu volgens mij zelf een scootmobielclub.”

Volgens Jan Wissink is het streven jaarlijks vijf toertochten te houden en is de groep die meerijdt gevarieerd. “Er zijn mensen bij die niet veel geld  te besteden hebben. En de een heeft een scootmobiel van de Wmo en de ander koopt er zelf een.”

Tochten buiten Tiel
De toertochten van Flipje op wielen worden niet alleen in de Betuwe gehouden, maar een keer per jaar ook daarbuiten. “Zo zijn we de laatste keer naar Overloon geweest, maar we waren bijvoorbeeld ook al in Apeldoorn en Gaanderen”, vertelt Wissink. “Als we van huis gaan kunnen er maximaal 25 mensen meedoen, want er kunnen niet meer dan 25 scootmobielen in een vrachtwagen. Dat soort uitstapjes kunnen we maken dankzij een potje van de Stichting Vrienden Gehandicaptenraad, want zo’n uitje kost natuurlijk wel meer dan een tocht vanuit Tiel.”

Soms, in juni bijvoorbeeld, wordt een tocht afgelast. “Als het 35 graden is, dan is het gewoon te warm als je op je scootmobiel op een dijk rijdt”, legt Wissink uit. Ook corona gooide de afgelopen tijd roet in het eten. “Vorig jaar vielen we nog onder de evenementen”, aldus Wissink, “maar dat is nu een beetje losgelaten. In principe hebben we geen toestemming van de gemeente nodig. We zijn dan wel met een groep van soms twintig deelnemers, maar met een scootmobiel is het niet moeilijk om afstand te houden, dus zijn we coronaproof.”

Aanmelden
Wie zich nog wil aanmelden voor de toertocht, kan terecht bij Hans Mulders, tel. 06 46339978 of bij Ria Huibers, tel. 0344 630936. Meedoen kost 5 euro. De start is woensdag op de parkeerplaats van hotel Van der Valk.

Rob Zantinge

Rob Zantinge

Redacteur

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie