Dit jaar een grote kerstboom waar de 20.000 lampjes in worden gehangen.
Dit jaar een grote kerstboom waar de 20.000 lampjes in worden gehangen. Foto: ZRT

Leven van kwetsbare ouderen verlichten

Algemeen 43 keer gelezen

De jaarlijkse Lampjesactie van de stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland beleeft dit jaar op vrijdagmiddag 7 december zijn achtste editie. De opbrengst wordt gebruikt om het leven van oudere, kwetsbare patiënten in het ziekenhuis te verlichten.

Tiel - Nieuw is, dat er geen verlicht frame van een corsowagen voor het ziekenhuis staat: alle corsoclubs konden de wagens van het Fruitcorso goed verkopen. Daarom heeft de stichting, samen met het ziekenhuis, gekozen voor een grote kerstboom waar de 20.000 lampjes in worden gehangen. De Lampjesactie begint op vrijdag 7 december en loopt tot in maart 2019, al is de kerstboom dan natuurlijk allang weg.
Naast de hoofdingang staan dit jaar ook wensbomen: u kunt er een herinnering of wens kwijt over een geliefde of overledene. Daarmee haakt het ziekenhuis in op de grote herinneringsboom die op de Groenmarkt van Tiel staat, waar dergelijke wensen ook kunnen worden opgehangen. Presentator Joris Linssen komt er mee op nationale televisie in de kersttijd.
Het principe is hetzelfde als andere jaren: via de website www.vriendenvanzrt.nl , of met de donatiekaarten die overal in het ziekenhuis in houders staan is een donatie van 5 euro of meer mogelijk. Voor elke 5 euro gaat er een lampje aan in de boom. De kaart kan dan meteen in een inzamelton worden gedaan. De donatiekaarten bevatten bovendien een strookje waarop de herinnering of wens voor de bomen naast de hoofdingang kunnen worden geschreven. Het ziekenhuis verschaft de lintjes en pennen.
De opbrengst van de Lampjesactie in deze kersttijd, wordt voor een groot deel gebruikt voor het aanleggen van een bezinningstuin naast het hospice van verpleeghuis Vrijthoof, naast het ziekenhuis. Ook de stichting Roparun, het ziekenhuis heeft een eigen team dat jaarlijks meedoet aan deze marathon, draagt bij in de kosten. De bezinningstuin is afgeschermd, je kunt er even tot rust komen, nadenken of met een naast spreken in de tijd dat je zelf of een familielid in het hospice verblijft.
In het ziekenhuis zelf wordt met de opbrengst vooral het verblijf en de activering van ouderen veraangenaamd en bevorderd: van comfortabele stoelen tot de aankleding van ruimten waar kwets bare ouderen worden opgevangen en behandeld. In het afgelopen jaar is er apparatuur voor beweegtherapie, aankleding van wachtruimten, verfraaiing van muren en een aantal kookworkshops voor oudere kankerpatiënten en hun mantelzorgers mee betaald. Voeding kan een probleem worden voor wie kanker heeft: de smaak verandert volledig, en daarmee neemt de luyst tot eten vaak ook af. Voor ouderen kan dat gevaarlijk zijn.

De kerstboom voor het ziekenhuis is een schenking van: Hans Kuiper uit Beusichem, hij is geplaatst door aannemer Gebr. Van der Netten Van Stigt. De wensbomen zijn geschonken door Flora Nova uit Ophemert.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie