Roy Rouwhorst en Roderick de Krieger van de Rabobank West Betuwe tijdens de gastles Duurzaam Ondernemen aan leerlingen van de Johannesschool in Tiel.
Roy Rouwhorst en Roderick de Krieger van de Rabobank West Betuwe tijdens de gastles Duurzaam Ondernemen aan leerlingen van de Johannesschool in Tiel. Foto: Marjan Duursma

Jonge ondernemers voor betere wereld

Algemeen 135 keer gelezen

Tiel - In samenwerking met de Rabobank West Betuwe laat Stichting Day for Change dit jaar leerlingen in de regio West-Betuwe op een speelse manier kennismaken met ondernemerschap, duurzaamheid en wereldburgerschap.

De eerste school is inmiddels gestart: op de Johannesschool in Tiel gonst het al van de ondernemende ideeën. Met een kleine lening, een microkrediet, starten de leerlingen in groepjes een duurzame minionderneming. De winst die ze maken komt ten goede aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. Jongeren die hier soep verkopen, kunnen dankzij de Day for Change Actie het begin betekenen van een restaurant in Oeganda.

Goed doen en geld verdienen, hoe werkt dat?
Op 28 januari gaf Day for Change de aftrap met een gastles over wereldburgerschap en microkrediet. Vervolgens gaven medewerkers van de Rabobank op 4 februari een gastles hoe je een duurzame onderneming start. Tal van voorbeelden passeerden de revue. Hoe kun je de winst maken, maar ook iets bijdragen aan de natuur en de maatschappij? De leerlingen zitten al vol ideeën! Die gaan ze de komende weken in groepjes uitwerken tot een ondernemingsplan.
Op 11 maart a.s. wordt het echt spannend. De leerlingen presenteren dan hun plannen aan een kredietcommissie op de Rabobank in Geldermalsen, bestaande uit o.a. Roy Rouwhorst en Roderick de Krieger, accountmanagers MKB bij de Rabobank, en Marjan Duursma, regiocoördinator bij Day for Change. De jury hoopt natuurlijk allerlei creatieve en duurzame ideeën voorbij te zien komen. De plannen worden beloond met een lening van €10 - €20,- voor het opstarten van de minionderneming. Daarmee gaan de leerlingen hun plannen echt ten uitvoer brengen. Eind april volgt de afsluiting van het project en wordt in bijzijn van de Rabobank en Day for Change de opbrengst gevierd, zowel wat er geleerd is als de winst voor het goede doel. Rabobank West Betuwe vindt het belangrijk te investeren in talentontwikkeling van kinderen en jongeren, omdat daarmee de kans op een financiële zelfredzame toekomst wordt vergroot. Naast de financiële steun aan de uitvoering van het project werken medewerkers van de bank mee aan het geven van de gastlessen en nemen zij plaats zitting in de jury die de ondernemersplannen van de leerlingen beoordeelt.
Meer informatie over Day for Change vindt u op: www.dayforchange.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie