Logo hetkontakt.nl/westbetuwe
<p>In de bestuurskamer van GVV Rien Nout (l) Dick Versteeg, Jan Maas, Rino Lafranceschina en Rinus Korteweg.</p>

In de bestuurskamer van GVV Rien Nout (l) Dick Versteeg, Jan Maas, Rino Lafranceschina en Rinus Korteweg.

(Foto: Cees Hoogteyling)

Louwinus Maas schoolvoetbaltoernooi viert jubileum

  •   keer gelezen   Sport

GELDERMALSEN • Morgen, woensdag 20 april, zit het 75ste schoolvoetbal van Geldermalsen erop. In 1947 werd de eerste editie van het schoolvoetbaltoernooi gehouden. Dat begon op initiatief van enkele bestuursleden van de plaatselijke voetbalvereniging GVV, op het toenmalige voetbalterrein achter Toon Vogelzang, aan de Rijksstraatweg tegenover de Steenvliet. 

De toenmalige bestuursleden Louwinus Maas, Anthonie Kruger en Albert Bokweg waren de gangmakers. Het voetballen moest onder de aandacht worden gebracht en zeker onder de jeugd. De oorlog was afgelopen en naast de wederopbouw, moest ook het verenigingsleven weer nieuw leven worden ingeblazen. Het toenmalige bestuur van GVV bedacht in de Paasvakantie een schoolvoetbaltoernooi te organiseren. Eerst waren het de scholen uit Geldermalsen, Tricht en Meteren die zich aanmeldden. Het succes ging als een lopend vuurtje door de streek. Al gauw meldden scholen uit Buren, Beusichem, Wadenoijen, Waardenburg en Kerk-Avezaath zich aan.

Niet meer weg te denken
Rinus Buitenweg, vroeger hoofd van een basisschool in Geldermalsen, heeft veertig jaar deel uitgemaakt van het bestuur schoolvoetbal Geldermalsen. Hij vertelt ons over het succes van deze toernooien.

Rinus: “De schoolvoetbaltoernooien waren niet mee weg te denken. Geldermalsen werd groter en er ontstonden op meer plaatsen toernooien. Gezien mijn leeftijd ben ik vorig jaar gestopt in het bestuur. Ik verzorg nu nog administratieve zaken. Ik heb zelf ervaren hoe het leeft onder de jeugd. Er was een gezonde rivaliteit onderling. Kinderen wilden graag meespelen en er ontstond op de scholen liefde voor de sport. Als scholen kwamen we ook op een prettige manier in contact met elkaar. Nu zijn het naast de scholen uit de oude gemeente Geldermalsen nog alleen Wadenoijen en Waardenburg die meedoen. Het is uitgegroeid naar drie woensdagen. Dit jaar hebben er honderd teams gespeeld. Vroeger waren er alleen jongensteams. Nu zijn er net zoveel meisjes die meespelen. Ik geniet van het leuke spel. In de nieuwe gemeente West Betuwe worden er in de oude gemeente Lingewaal en kernen langs de Waal ook schoolvoetbaltoernooien gehouden. Ik hoop het nog mee te kunnen maken dat de winnaars van de toernooien onderling nog eens een toernooi gaan houden. Dan kunnen we de kampioenen van de hele gemeente huldigen. Dat zou geweldig zijn.”

Bestuur
Rino Lafranceschina, de huidige voorzitter, vertelt vol trots: “Dit is een geweldig evenement, ik ben blij met het team wat dit feest weer heeft georganiseerd. Het is geweldig zoveel ouders op het voetbalveld te ontmoeten. Dat is hartverwarmend.” Twee andere oudgedienden zijn Rien Nout en Dick Versteeg. Rien: “Ik weet niet hoeveel jaar ik al mee in de organisatie zit. Ik kan het voorlopig nog niet missen.” Dick heeft het druk op zo’n dag. Hij moet zorgen dat de administratie klopt. Verdere bestuursleden zijn Patricia Kievit en Jacco van Gils.

Geschiedenis
In 1998, zo lezen we in het komende geschiedenis-voetbalboek van Fred de Waal, dat binnenkort van de pers komt, werd er afscheid genomen van Louwinus Maas. Maas was een van de grondleggers van dit jeugdvoetbaltoernooi en stopte op 86- jarige leeftijd. Zijn zoon Jan Maas is zijn vader opgevolgd.

Jan: “Het voetballen was voor mijn vader z’n ziel en zaligheid. Hij voetbalde zelf en stond in het eerste, is jarenlang voorzitter geweest van GVV. Voetballen was voor mijn vader het tweede huwelijk. Hij zorgde voor sponsoring van het toernooi en ik heb er geen spijt van dat ik hier in zijn voetsporen ben verder gegaan. Dit is toch zo mooi, het ontroert mij, al die blije gezichten.”

In de sport zijn winnaars en verliezers, maar alle deelnemers krijgen een vaantje mee. Dit als aandenken van het 75ste schoolvoetbaltoernooi, dat is mogelijk gemaakt door sponsoring van particulieren en bedrijfsleven.

Hieronder een impressie van het schoolvoetbaltoernooi. Cees Hoogteyling maakte de foto’s.

Cees Hoogteyling
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten