Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Extra laadpalen in West Betuwe

Algemeen 382 keer gelezen

WEST BETUWE • Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. Om aan deze groeiende vraag te voldoen, komen er meer laadpalen in de gemeente. Op zorgvuldig gekozen plekken. Daar waar veel mensen er naar verwachting gebruik van gaan maken. 

Bijvoorbeeld centraal in een kern, bij een sportveld of buurthuis. Op deze plekken ziet u binnenkort een stoeptekening: ‘Ook hier straks laden?’

De stoeptekeningen verwijzen naar www.westbetuwe.nl/laden. Hier staan plankaarten met daarop de plekken waar de komende vier jaar mogelijk laadpalen komen te staan. Voor het einde van 2022 worden proactief 21 palen geplaatst.

Wethouder Annet IJff is blij met de extra laadpalen: “Deze palen zijn zeer welkom in onze gemeente. Elektrisch rijden heeft veel voordelen, zoals minder CO2-uitstoot en fijnstof. Zo werken we aan de verduurzaming van onze gemeente. Over de 21 plekken is zorgvuldig nagedacht. Samen met buurtverenigingen en dorpsraden. Maar we zijn er nog niet. Het voornemen is om de komende vier jaar het aantal laadpalen meer uit te breiden. Inwoners kunnen deze palen zelf aanvragen.”

Denk mee

De plankaarten zijn inzichtelijk via www.westbetuwe.nl/laden. Reageren op de voorgestelde plekken kan tot 24 maart. Daarna worden alle reacties verzameld. Komen er plekken in beeld die niet geschikt zijn? Dan worden deze nog een keer bekeken en waar nodig aangepast.

Waarom deze plekken?

In elke kern komen extra palen de komende vier jaar. Daarbij is rekening gehouden met stroomtoevoer. Een laadpaal moet binnen 25 meter van een laagspanningskabel staan. Ook staan de palen op een openbare parkeerplaats. Ze zijn voor iedereen toegankelijk. Verder staan de palen niet te dicht bij bomen, zodat de boomwortels niet beschadigen bij de aanleg. In 2035 voorspelt stichting ELAAD 1800 laadpalen in onze gemeente.

Plaatsen palen

Het plaatsen van de laadpalen gebeurt in samenwerking met de nieuwe aanbieder in Oost-Nederland: Vattenfall InCharge. Dit proactief plaatsen van laadpalen, voor de vraag uit, is nieuw. De meeste laadpalen worden binnen nu en ongeveer vier jaar gerealiseerd. Voor het einde van 2022 worden proactief 21 palen geplaatst op plekken die nu met stoeptekeningen worden aangegeven.

Zelf een laadpaal aanvragen?

Onder bepaalde voorwaarden kunnen inwoners zonder eigen oprit zelf een paal aanvragen. Dit kan vanaf 15 maart bij Vattenfall. Het aanvragen en plaatsen van de paal is gratis. Aanvragers betalen wel voor de elektriciteit om hun auto op te laden. Meer informatie: www.westbetuwe.nl/laden.


Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden