Logo hetkontakt.nl/westbetuwe
Foto:

School viert jubileum in Ot -en Sienstijl

  •   keer gelezen

HAAFTEN • Het zestigjarig jubileum op de Christelijke basisschool is niet ongemerkt aan de kinderen voorbij gegaan.


Al geruime tijd stond dit jubileum in het teken van de ‘Ot en Sien tijd’. Op school werd de klok ruim zestig jaar teruggedraaid. De oude schoolbanken met inktpot en kroontjespen waren in de school terug te vinden. Voor de kinderen was het geheel compleet, toen ze hun juf of meester in nostalgische kleding in de klas zagen komen. We spraken met juf Meta Goedegebuur, zij had met enkele collega’s de organisatie van de feestelijkheden. Meta verteld ons over het ontstaan van de school, nu zestig jaar geleden. Vanaf klein meisje, toen de school pas geopend was, zette ze haar eerste voetstappen op het schoolplein van de Goudenstein school. Die toen nog stond tegenover de huidige Coop. Later na havo-opleiding aan het Wilhelmina College in Culemborg en PA in Gouda, kwam ze terug in Haaften. Ze werd gevraagd voor een functie in het bestuur. Het duurde niet lang of ze werd ook gevraagd om les te komen geven. Die beslissing was snel genomen. Sinds 1997 geeft ze les aan de Goudenstein school.

Dubbel jubileum

Meta Goedegebuur over de geschiedenis: “We vieren nu dat de school zestig jaar in gebruik is. Voor het zover kwam, is er veertig jaar werk aan vooraf gegaan voor de deuren opengingen. Ook vroeger moest er veel water door de Waal, voor de raad van de toenmalige gemeente Neerijnen toestemming gaf, voordat de bouw en opening werkelijkheid werd. Dat was in 1961. Dus we ook honderd jaar kunnen vieren.” De tijden zijn gelukkig veranderd, benadrukt Meta. “Toen was er een strijd met het openbaar onderwijs. Er was duidelijk behoefte aan Christelijk Onderwijs. Nu leven we gelukkig vreedzaam naast en met elkaar. We zijn een school voor alle kinderen. Hét kind staat bij ons boven in het vaandel. De toegangsdeur is ruimer geworden. Wel blijft het Christelijk onderwijs bij ons de basis. Wij lezen ook uit de Bijbel en zingen daarbij een passend lied”.

Onderwijs op maat

Meta vertelt over de veranderingen in al die jaren. Goudenstein is daarin ook meegegaan. Zo wordt het leerstofjaarklassensysteem gehanteerd. Van groot belang is dat de kinderen op school samenleven, werken en leren met kinderen die ongeveer in dezelfde fase van hun ontwikkeling zijn. Rekening houdend met de grote verschillen, is het onderwijs er zeker niet gemakkelijker door geworden. De school probeert op deze manier de kinderen het bewustzijn bij te brengen van specifieke kenmerken van zichzelf en de ander. Voor de school is het dan ook een uitdaging om de kinderen te laten functioneren in een groep waarin de leeftijden verschillen. Voor de school is de klas een kleine afspiegeling van de maatschappij. Voor Meta en haar collega’s is het belangrijk de kinderen te leren en te laten zien dat verschillende mogelijkheden en behoeften samen de maatschappij vormen. We horen van Meta, dat ze op de Goudenstein school verschillen accepteren, maar ook dat sommige kinderen soms anders benaderd moeten worden. We weten dat geen kind hetzelfde is, dat heeft tot gevolg dat er maatwerk moet worden geleverd. De 16 leerkrachten proberen de 168 leerlingen voldoende kennis en veerkracht mee te geven naar het voorgezet onderwijs. Na dat de kinderen een bezoek hadden gebracht aan het Openluchtmuseum in Arnhem, stond vrijdag de dag van de Oudhollandse spelletjes op het programma. De ochtend begon met regen maar, de pret was er niet minder om. Alle lokalen, sportzaal en de hal van het dorpshuis waren het decor. Zaklopen, touwtjespringen, steltlopen, sjoelen en noem verder maar op. Het werd allemaal gedaan. De kinderen waren verdeeld in groepen, een kind uit de hoogste groep had de leiding. Iedereen werd getrakteerd op warme wafels en limonade. Hulpouders en leerkrachten hebben volop genoten van deze Ot en Sien dag. De school werd verrast door de prachtige wilgen-hut, geschonken door de oudercommissie.

Meer: www.cbsgoudenstein.nl

Cees Hoogteyling

Cees Hoogteyling
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten