Logo hetkontakt.nl/westbetuwe
Foto: Aangeleverd

Voorkom vallen, blijf in beweging!

  •   keer gelezen

WEST BETUWE • Gezondheid en gezond ouder worden is voor veel mensen belangrijk. Wat gezondheid is en wat het voor je betekent, is heel persoonlijk en verschilt per persoon.


Er zijn veel factoren die je gezondheid beïnvloeden. Bijvoorbeeld wat je eet en drinkt, hoeveel je beweegt, of je goed slaapt en of je lekker in je vel zit. Je kan ook zelf iets doen om je gezonder en vitaler te voelen. Daarmee kan je niet alle, maar wel verschillende gezondheidsproblemen voorkomen. Zoals valproblemen die zich voordoen op latere leeftijd.

Checklijst

In West Betuwe werkt een aantal organisaties en hulpverleners samen aan het programma Gezond Ouder Worden en Vallen & Vitaal bewegen. De organisaties hebben een checklijst gemaakt. “Deze checklijst is een hulpmiddel om na te gaan wat je kunt doen aan je eigen vitaliteit en het voorkomen van valproblemen. En het vermeldt welke ondersteuning mogelijk is als dat nodig is”, aldus projectleider en gezondheidsmakelaar Maaike Geertzen van GGD Gelderland-Zuid.

In beweging blijven

We zien in de landelijke onderzoekscijfers dat veel mensen op oudere leeftijd te maken krijgen met vallen. Gemiddeld elke vijf minuten komt er een oudere op de eerstehulpafdeling na een valongeval. Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om vallen te voorkomen. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk in beweging te blijven. Door te bewegen voel je je niet alleen fitter. Het maakt ook het risico op een valongeval kleiner. Het vertraagt botontkalking, het maakt je krachtiger en leniger en helpt om de conditie op peil te houden. Ook je brein blijft fitter. Bewegen kan je samen met anderen doen, wat het vaak gezelliger maakt. Iedere dag minimaal 30 minuten op een natuurlijke manier bewegen, blijkt erg gezond.

Valtrainingen

Voor inwoners vanaf ca 65 jaar die willen werken aan het voorkomen van vallen, die al eens gevallen zijn of angst hebben om te vallen, zijn er binnenkort twee valtrainingen beschikbaar. De cursus In Balans vindt plaats bij Fysioteam ART aan de Herman Kuijkstraat in Geldermalsen. De cursus start maandag 1 november. Informatie en aanmelden kan telefonisch via 0345-577273. De cursus Vallen Verleden Tijd wordt gegeven door Paul van Grootel fysiotherapie in De Pluk Geldermalsen. De cursus start in de loop van november. Voor informatie over startdatum en kosten kunt u contact opnemen met de praktijk via 0345- 581972. Beide praktijken geven graag informatie over de inhoud van de cursus, de kosten en andere voorwaarden. Voor inwoners met een Garantpolis van Menzis (zogenaamde gemeentepolis) is de cursus gratis.

Meer informatie

Meer tips en informatie over valpreventie en Gezond Ouder Worden staan op www.gezondouderworden-gelderlandzuid.nl. De checklijst wordt op verschillende plaatsen in West Betuwe verspreid, onder andere bij Apotheek De Betuwe in De Pluk, via het Team Sociaal en via Welzijn West Betuwe.
De organisaties die zich bezighouden met Vallen & Vitaal bewegen zijn: GGD Gelderland-Zuid, Apotheek De Betuwe, SZR, gemeente/Team sociaal, Welzijn West Betuwe, diverse fysiotherapeuten, diëtisten en huisartsen.

Christine Kieviet
Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten