Logo hetkontakt.nl/westbetuwe
Foto:

Steunouder in West Betuwe van start

  •   keer gelezen

WEST BETUWE • Vorige week donderdag werd tijdens de Week van de Opvoeding door wethouder Ton van Maanen bekend gemaakt dat vanaf nu de gemeente West Betuwe zich heeft aangesloten bij Steunouder Nederland. Welzijn West Betuwe gaat deze nieuwe tak van ondersteuning aan ouders begeleiden.


Bij Steunouder Nederland zijn op dit moment ruim dertig gemeenten aangesloten en binnen korte tijd zal dat aantal zijn verdubbeld. Uit de praktijk blijkt dat het idee, misschien wel een droom, van oprichtster Maria Wassink werkelijkheid wordt. Voor Maria zou er voor ieder kind een lieve tante of oom moeten zijn, waarbij het kind zijn verhaal kwijt kan.

Steunouder

Vertegenwoordigers uit het onderwijs, het bedrijfsleven, de zorgdiensten en andere burgers werden verwelkomd door Marco van Westelaak, directeur van Welzijn West Betuwe. Wethouder Ton van Maanen ging in op het belang van het omzien naar elkaar en hoe belangrijk het is dat het kind een fijne jeugd heeft. “Een goede jeugd is bepalend voor het verdere leven van het kind. We moeten de kinderen aan de voorkant goed begeleiden en ze kansen geven. Dat is voor de gemeenschap later aan de achterzijde, winst. Door aandacht en aan te sluiten bij dit project Steunouder versterken de inwoners elkaar. Een kind moet ook ergens op kunnen terugvallen. Als wethouder ben ik blij dat dit in onze gemeente nu aandacht krijgt en dat u met zo velen bent gekomen en van deze plannen kennis wilt nemen. We zullen het toch samen moeten invullen.”

Een medewerker van Steunouder Nederland gaf uitleg over werkwijze, waarbij ook benadrukt werd hoe belangrijk het werk is. Blije verhalen uit de praktijk. Wat Steunouder Nederland betreft worden er nog meer kinderen en ouders blij gemaakt.

Welzijn West Betuwe

Linda Maaskant (projectleider) en José Verloop (sociaalwerker) zijn blij met het verzoek van de gemeente om, naast de vele taken die Welzijn al verzorgt, nu ook aandacht te besteden aan het project Steunouder. José Verloop: “Voor het doen slagen van een dergelijk project heb je veel partijen nodig. Als Welzijn werken we al veel samen met diverse instanties. Signalen over kinderen die het moeilijk hebben kunnen komen van scholen, artsen of dorpsgemeenschappen die midden in de samenleving staan.”

Steunouder is een vrijwilliger die een of twee dagdelen per week een kind opvangt. Maaskant: “Ouders krijgen daardoor iets meer lucht en tijd voor zichzelf. Vaak zijn het ouders die even een steuntje in de rug nodig hebben. Het voorkomt soms situaties van stress. Kinderen kunnen daar nadeel van ondervinden in hun ontwikkeling. Dat kan weer tot gevolg hebben dat er zwaardere zorg moet worden aangesproken. En dat is het wat een steunouder nu wil voorkomen.”

Het is voor de organisatie een fikse uitdaging, benadrukte Maaskant. “We moeten wel zorgen dat we voor het kind passende steunouders vinden. Wij willen ouders daarbij helpen. We krijgen dan de vraag wie kan er dan Steunouder worden. Nu, dat kunnen opa’s en oma’s zijn, die het fijn vinden om kinderen te kunnen vertroetelen, gewoon gezinnen waar kinderen met elkaar in aanraking komen. Of waar eigen kinderen de deur uit en zij het fijn vinden eens een spelletje te doen, naar de markt te gaan, te wandelen of te winkelen. Gewoon ouders helpen die het hoe dan ook moeilijk hebben en met de hulp van Steunouders tot rust komen.”

Tijdens deze bijeenkomst kon sociaal werker Pieter van der Keur de aanwezigen meedelen dat Welzijn Steunouder al heeft opgepakt en voor het eerste gezin wat bij Welzijn heeft aangeklopt er al een passend adres is gevonden. Beide ouders hebben al kennis gemaakt met elkaar en waren blij deze stap te hebben gezet. 

Pieter: “Het klikte tussen beiden en voor de komende week staat er een tweede bezoek gepland. Dan gaat het betreffende gezin naar de Steunouder.”

De dienst Welzijn West Betuwe is in de gemeente al met succes werkzaam in o.a. jeugd- en ouderenzorg.

Steun

Wie belangstelling heeft om steunouder te worden of meer wil weten over het project, kan bellen naar Stichting Welzijn West Betuwe: 0345-573688.

www.welzijnwestbetuwe.nl 

Gehuisvest in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64-005 Geldermalsen

Cees Hoogteyling

West Betuwe heeft zich aangesloten bij Steunouder Nederland. Welzijn West Betuwe gaat deze nieuwe tak van ondersteuning begeleiden.

Cees Hoogteyling
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten