Logo hetkontakt.nl/westbetuwe
Foto: aangeleverd

1500 tompoucen tegen eenzaamheid

  •   keer gelezen

WEST BETUWE • Van 30 september tot en met 7 oktober konden inwoners met een tegoedbon gratis twee tompoucen ophalen bij de HEMA in Geldermalsen. De actie ‘Deel een tompouce’ was onderdeel van de Week tegen Eenzaamheid. Hiermee werd aandacht gevraagd voor het leggen van contact en het bespreekbaar maken van eenzaamheid. De tompoucen actie was een groot succes.


Eenzaamheid aanpakken begint met het maken van contact. Dat vindt ook Wethouder Ton van Maanen. Hij bood een inwoonster uit Neerijnen een tompouce aan. “Een tompouce aanbieden is een mooie gelegenheid om met iemand in gesprek te raken. Je ontmoet. En je hoort verhalen die je niet kende. Het is leuk om zo nu en dan zomaar een gesprek aan te gaan. Samen hebben we een paar mooie herinneringen opgehaald.”

Applaus
Dit jaar werden ook tompoucen aangeboden bij buurtactiviteiten in een aantal dorps- en buurthuizen en bij de dagbesteding. Omdat deze plekken belangrijk zijn voor ontmoeting en contact. En niet alle inwoners eenvoudig naar de HEMA kunnen komen. Maaike Geertzen van de GGD Gelderland-zuid en Babs Bergs van Welzijn West Betuwe deelden ze uit. “overal waar ik kwam werden mensen blij. Ik ontving zelfs applaus. Dat maakte mijn dag goed, maar zeker ook die van de inwoners.” Aldus Babs Bergs.

Actie groot succes

Met totaal 1500 uitgedeelde tompoucen was de actie een groot succes. Door het aanbieden van tompoucen bij buurtactiviteiten zijn er vijfhonderd tompoucen meer dan vorig jaar gegeten. Dat merkte ook Natascha Heesterman van de HEMA: “Wij vinden dit een heel mooi initiatief en mensen waren razend enthousiast. De tompoucen vlogen de afgelopen week over de toonbank. Wat mij betreft was de actie een groot succes.”

Gezamenlijke aanpak
Bij de tompoucenactie van de HEMA, Welzijn West Betuwe, GGD en de gemeente draait het niet alleen om contact maken. Het gaat ook om herkennen van eenzaamheid. Dit is iets waaraan iedereen in West Betuwe kan bijdragen. Daarom organiseerde de gemeente afgelopen week de startbijeenkomst Eén tegen eenzaamheid. Waarin zorgprofessionals, inwoners, vrijwilligers en ondernemers een coalitie gaan vormen. Om gezamenlijk eenzaamheid aan te pakken.

Meer informatie op www.socialekaart.westbetuwe.nl Voor vragen of ondersteuning kan men terecht bij consulent Ouderen Babs Bergs van Welzijn West Betuwe. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 06 – 380 95 381. Op de website van www.welzijnwestbetuwe.nl staat ook een activiteitenagenda. 

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten