Foto: 123rf.com
koopzondag

Viaanse centrummanager: 'Zorg gewoon dat die winkels meteen open kunnen op zondag'

  •   1220 keer gelezen

VIANEN • De stad Vianen stemde massaal voor de koopzondag tijdens de recent gehouden enquête. Toch signaleert de vergulde centrummanager Hans van Kooten ook onbegrip: waarom kunnen die winkels niet meteen open? "Ik begrijp op zich wel dat er een formele weg bewandeld moet worden, maar zorg gewoon dat die winkels dan wel alvast open kunnen." 

De Viaanse uitslag noemt Van Kooten overigens niet heel verrassend. "Ik was er van tevoren wel van overtuigd dat het goed zou aflopen. Vooral de opkomst en uitslagen in de andere kernen hebben me verrast." Hij verwijst hiermee naar dorpen rondom Vianen, zoals Lexmond, Zijderveld, Everdingen en Hagestein waar men ook 'ja' stemde. Een redelijk zinloze stem in veel gevallen, omdat er in deze kernen nauwelijks of geen winkels zijn te vinden. "Maar het bewijst wel dat politiek niet altijd het goede beeld heeft van wat de burgers willen." Ook Hoef en Haag stemde massaal voor. Geen zinloze stem in dat geval, het dorp in aanbouw krijgt op termijn een supermarkt. 

Ook de stad Leerdam stemde voor een koopzondag, in Meerkerk en Ameide werd tegen gestemd. Ondernemer Eddy Zwijnenburg - uit Meerkerk - plaatste vraagtekens bij de "rechtsongelijkheid" die er in zijn ogen nu ontstaat in de gemeente.  

Gemor
Op sociale media ontstond dinsdagavond na de bekendmaking van de uitslag wel wat gemor over het feit dat de politiek nog drie keer over het besluit gaat vergaderen. Volgens de officiële procedure volgt er eerst een collegevergadering op dinsdag 16 april, vervolgens een commissievergadering op dinsdag 28 mei en tot slot een raadsvergadering op donderdag 13 juni. De officiële inwerkingtreding volgt dan op zondag 23 juni. 

Van Kooten: "Er is veel onbegrip over de tijd die er tussen moet zitten. Mensen snappen dat niet. Ik begrijp op zich wel dat er een formele weg bewandeld moet worden, maar zorg gewoon dat die winkels wel alvast open kunnen. Nederland is toch een gedoogland?" 

Volgens Van Kooten zou dit gedogen een goed gebaar zijn. "Een extra signaal dat er echt wel naar de burgers geluisterd wordt." De winkeliers in Vianen hebben overigens nog vijf koopzondagen uit de 'oude regeling' bewaard, die nu wel allemaal ingezet kunnen worden. Concreet betekent dit dat de Viaanse supermarkten naar verwachting vanaf zondag 19 mei hun deuren kunnen openen. Daarmee kunnen ze nog vijf zondagen overbruggen tot de inwerkingtreding van de nieuwe verordening.

Ongeduld
CDA-raadslid Bram Schoonhoven – groot pleitbezorger van de koopzondag in Vianen: "Ik heb een groot dansje gedaan na het horen van de uitslag." – snapt de ergernis en het ongeduld bij de inwoners. "Maar dit is eenmaal de procedure, we moeten een nieuwe verordening opstellen. We moeten ook als politiek de uitslag bespreken met elkaar. Zo werkt het in een democratie. Het zou heel raar zijn als we opeens dingen op stel en sprong zouden doen."

Hij erkent wel dat deze gang van zaken wellicht voorafgaand aan de enquête iets beter uitgelegd had kunnen worden. "Dat hadden we breder moeten toelichten. Maar ja, achteraf kijk je een koe in de kont. Dit is de koninklijke weg. En laten we eerlijk zijn: we hebben het over iets van een maand. Nog heel even geduld, dat moeten we toch kunnen opbrengen." 


 

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK