• In acht kernen van Vijfheerenlanden mogen de winkels alle zondagen open.
• In acht kernen van Vijfheerenlanden mogen de winkels alle zondagen open.

In acht kernen Vijfheerenlanden 'ja' tegen koopzondag

Algemeen 2.276 keer gelezen

MEERKERK • In acht kernen van Vijfheerenlanden koos een meerderheid van de kiezers voor een winkelopenstelling op zondag. 

Het gaat om Vianen, Leerdam, Lexmond, Everdingen, Hagestein, Hoef en Haag, Oosterwijk en Zijderveld. Als de winkeliers dat willen en als in die kern een winkel gevestigd is, mogen ze vanaf 19 juni – nadat de gemeenteraad op 13 juni de verordening heeft vastgesteld – op zondagen open van 12:00-17:00 uur.

In Ameide, Hei- en Boeicop, Leerbroek, Meerkerk, Nieuwland, Schoonrewoerd en Tienhoven aan de Lek stemde de meerderheid tegen de zondagopenstelling en blijven de bestaande regels gelden.

Drempel
In Kedichem was de overgrote meerderheid van de kiezers voor de koopzondag, maar werd de vereiste drempel van 33% niet gehaald, zodat ook hier de bestaande regels blijven gehandhaafd.

In Hoef en Haag en Vianen was het aantal voorstemmers met 93,7 en 92,47 procent veruit het hoogst. In Leerdam koos ruim 66% van de kiezers voor de koopzondag. In Leerbroek (85%), Nieuwland (81%) en Schoonrewoerd (74%) waren de tegenstemmers het duidelijkst in de meerderheid.

Spannend
Het spannendst was het in Zijderveld: 50,60% koos voor zondagopenstelling, 49,40% was tegen.

De komende periode komt het onderwerp nog drie keer aan de orde: in de collegevergadering, de commissie economie, terwijl de gemeenteraad op donderdag 13 juni het laatste woord heeft.

Raad
"Want uiteindelijk neemt de raad het besluit en gebeurt dat niet aan de hand van een enquête", legde burgemeester Jan Pieter Lokker uit.

Maar het lijkt uitgesloten dat de raad afwijkt van de uitslag van het 'referendum'. 

Gemotiveerd
Lokker stelde vast dat heel veel inwoners hun stem hebben uitgebracht: er werden circa 43.000 uitnodigingen verstuurd, uiteindelijk werden 23.568 geldige stemmen uitgebracht.

"De inwoners vonden de 'gewone' verkiezingen belangrijk, maar die enquête trok veruit de meeste aandacht. Het onderwerp leefde, de mensen waren gemotiveerd om te gaan stemmen."

(later meer)

André Bijl 

 

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden