Afbeelding
Foto: 123rf.com
koopzondag

Leerdamse ondernemers verrast door duidelijke uitslag enquête koopzondag

Algemeen 1.675 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • LOV-voorzitter John Spruijt toonde zich dinsdagavond blij verrast door de uitslag van de enquête over de winkelopenstelling op zondag. "De opkomst in Leerdam was hoog – ruim 50 procent - en tweederde van de inwoners stemde voor de mogelijkheid van de koopzondag. Leerdam heeft duidelijk gesproken. Het belangrijkste is dat ondernemers nu zelf kunnen bepalen wanneer ze open willen."

En Spruijt ziet meer voordelen: "De supermarkteuro's gaan straks de stad niet meer uit. Het toeristisch informatiepunt kan open en dat geldt ook voor de horeca ondersteunende winkels en Royal Leerdam Crystal. Het zorgt voor leven in de brouwerij: het wordt straks ook op zondag gezellig in de binnenstad. We hebben toeristen iets te bieden waardoor ze vaker terug komen", voorspelt hij, die constateert dat de ontwikkeling ook een positief signaal is voor nieuwe ondernemers. "Het zorgt voor een beter vestigingsklimaat." 

Voor de andere winkels verwacht Spruijt dat er voorlopig niet zoveel verandert: we gaan een aantal zondagen per jaar open en combineren dat met een evenement. "Maar we houden wel goed in de gaten of er bij de consument behoefte is aan meer."

Ook van René Middag van Koffie in de bakkerij in de Kerkstraat mag de vlag uit. "We gaan in ieder geval tijdens de zomermaanden - tot en met september – open van 12:00 tot 17:00 uur. En als het daarvoor of daarna een keer mooi weer is, doen we de deuren misschien ook wel open. Prachtig dat we als ondernemers die vrijheid krijgen." 

Spruijt en Middag in koor: "Vijfheerenlanden wil meer toeristen trekken. Daar speelt deze ontwikkeling op in. De zaterdag wordt steeds meer een klus- of een sportdag, op zondag trekken de mensen erop uit. Ze kunnen nu ook in Leerdam terecht."
Ook in Lexmond mogen de winkels op zondag open. Daar stemde 53,5 procent voor en 46,5 procent tegen de zondagopenstelling. "Ik ben blij met die uitslag", zei Henk van Maren van de Spar Lexmond. "Ik ga er nu geen gebruik van maken, want ik ben voorstander van de zondagsrust. Mijn insteek is om niet op zondag open te gaan, maar je weet nooit wat er in de toekomst gebeurt. Stel dat alle winkels in Vianen open gaan en mijn bedrijf daar onder gaat lijden, dan heb ik nu de mogelijkheid om daar op te reageren."

Meerkerkse ondernemers wezen op de rechtsongelijkheid die ontstaat. In die kern stemden bijna 62 procent van de kiezers tegen de zondagopenstelling. "Ik vind niet dat inwoners hierover horen te beslissen. Ik ben helemaal niet van plan om op zondag open te gaan, maar de tijden veranderen. Ik vind het vreemd dat een concurrent in het volgende dorp wél open mag en wij niet. Die beslissing hoort bij de winkeliers zelf, niet bij de inwoners", zei Eddy Zwijnenburg van de gelijknamige modezaak uit Meerkerk. 

En Frans Versteeg van de Plus Meerkerk liet in een reactie op sociale media een soortgelijk geluid horen. "Wij respecteren de uitslag, hoewel we de uitkomst betreuren. We waren zeker niet van plan om op zondag open te gaan, maar deze uitslag ontneemt ons ook elke andere mogelijkheid om als onderneming in te spelen op de ontwikkelingen in de toekomst. Deze uitslag laat de politieke onmacht zien met de unieke situatie van rechtsongelijkheid per onderneming per kern van de gemeente." 

Wethouder economische Zaken Huib Zevenhuizen is verheugd over de uitslag. "Ik ben blij met de hoge opkomst. Dat maakt duidelijk dat het leeft bij de inwoners. De mensen vinden dit onderwerp belangrijk. In kernen als Vianen, Leerdam en Lexmond hebben de inwoners zich uitgesproken: openstelling op zondag is mogelijk voor wie dat wil", aldus de VVD-bestuurder die het opmerkelijk vindt dat in alle voormalige Viaanse kernen – dus ook Zijderveld, Vianen en Hagestein – voor de mogelijkheid tot zondagopenstelling is gestemd. 

"Ik vind dat een positieve ontwikkeling. Ik ben vooral blij dat de ondernemers nu zelf kunnen bepalen wat ze doen. Ik ben een voorstander van 'zelfbeschikking': of de winkels nu open gaan of niet. Iedereen moet dat zelf uit kunnen maken. Jammer dat in kernen als Meerkerk en Ameide tegen is gestemd. Maar ook daar is de situatie nu duidelijk." 
 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden