De verwachting is dat het park in 2024 wordt aangelegd.
De verwachting is dat het park in 2024 wordt aangelegd. Foto: stock

Groen licht voor drijvende zonnepanelen Beusichem

Algemeen 251 keer gelezen

BEUSICHEM • De afgelopen tijd is door K3, eCoBuren en Vattenfall gewerkt aan een plan voor een drijvend zonnepark op plas De Molenkampen in Beusichem. De gemeente Buren heeft nu groen licht gegeven voor dit zonnepark. De verwachting is dat het park in 2024 wordt aangelegd. De komende tijd gaan de initiatiefnemers aan de slag met de mogelijkheden voor (financiële) deelname aan het zonnepark.

Al een aantal jaar werken K3Delta (dochteronderneming van K3) en Geldersch Landschap & Kasteelen aan de realisatie van ‘De Molenkampen’, een gebied aan de Beusichemse Broeksteeg ten zuiden van Beusichem. Er wordt een nieuw natuurgebied gerealiseerd in aansluiting op natuurgebied De Regulieren. De zandwinning in het gebied is de drager van deze ontwikkeling. Projectleider van K3 Marloes Sprong- Ariëns: “In samenwerking met de lokale energie coöperatie eCoBuren en met Vattenfall willen we graag zonne-energie op het water aan het gebied toevoegen. We zijn daarbij op zoek gegaan naar een optimale inpassing van duurzame energie in natuur en landschap.”

Proces
De afgelopen tijd zijn de initiatiefnemers met de (direct) omwonenden en andere geïnteresseerden op verschillende momenten in gesprek gegaan over het plan voor het zonnepark. Vervolgens is bij de gemeente Buren de vergunning aangevraagd. De gemeente heeft deze vergunning nu verleend en op basis daarvan is nu ook de benodigde subsidie aangevraagd.

Duurzame uitdaging
Duurzame energie is een grote maatschappelijke uitdaging, ook in de gemeente Buren. De gemeente staat voor de uitdaging om de komende jaren een flink aantal megawatt aan duurzame energie te realiseren. Het drijvende zonnepark op de Molenkampen, waarbij zonne-energie én natuurontwikkeling worden gecombineerd, gaat daarbij helpen. Wethouder Pieter Neven: “Dit drijvende zonnepark kent veel voordelen: er wordt duurzame energie opgewekt, we hoeven geen schaarse landbouwgrond uit te geven én de natuur wordt ontwikkeld. Door de samenwerking met eCoBuren hebben onze inwoners er voordeel van. Ook zijn de omwonenden door K3 goed geïnformeerd. Een mooi staaltje samenwerking op het gebied van duurzaamheid.”

Participatie in het zonnepark
De komende tijd gaan K3, eCoBuren en Vattenfall in gesprek met de omgeving om de mogelijkheden voor financiële deelname te onderzoeken. Bewoners en ondernemers in de kernen Beusichem, Zoelmond en Asch worden hiervoor binnenkort door eCoBuren benaderd. Ook gaan de initiatiefnemers met verschillende partijen in gesprek om te onderzoeken of met de opgewekte energie ook direct iets betekend kan worden voor lokale ondernemers. Daarnaast wordt nagedacht over mogelijkheden om als mede-investeerder deel te nemen aan het project.
Evert Obdeijn, bestuurslid van eCoBuren: “Met het realiseren van lokaal eigendom kunnen we met recht zeggen dat we energie krijgen van ons eigen drijvende zonnepark.”

Meer informatie is te vinden op www.ecoburen.nl/molenkampen en www.k3.nl/molenkampen.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden