Van links naar rechts Kenneth Ward, locoburgemeester K.A. Maier en Pete Hoekstra
Van links naar rechts Kenneth Ward, locoburgemeester K.A. Maier en Pete Hoekstra (Foto: Beheerder)

Fietsbezoek Amerikaanse ambassadeurs in Buren

  •   keer gelezen

Buren - Ter ere van het bezoek van Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra is een grote Amerikaanse vlag in de straat van het museum Buren en Oranje opgehangen. Hoekstra is een fervent fietser en bezig aan een fietstocht door het rivierengebied. Op uitnodiging is ook Buren met een bezoek vereerd, na in Cuijk te zijn gestart. Via het veer Wamel-Tiel gingen zij richting Buren. Ongeveer kwart over tien waren ze in Buren. Daar stond het ontvangst comité gereed, waaronder loco-burgemeester Maier. Op het bordes van het museum werd het gezelschap officieel gezelschap gehouden. Daarna ging het gezelschap de maquette van het voormalige kasteel van Buren bekijken.


Grondwet

Ook de beide papieren, levensechte poppen van Willem van Oranje en Anna van Buren trokken hun aandacht. Daar werd hen verteld dat Willem van Oranje de opsteller was van de Unie van Utrecht, waarbij de Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden een feit werd. Die overeenkomst werd gebruikt door George Washington voor de grondwet voor de Verenigde Staten op te stellen.

De voorouders van de 8e president van de VS, Martin van Buren, 8e president, vertrokken in 1634 vanuit het graafschap Buren naar New York. Na zijn presidentschap is hij op bezoek geweest in Buren en ontvangen in het stadhuis. Maar van Buren is niet de enige Amerikaanse president die in Buren is geweest. Ook de 6e, John Quincy Adams is tweemaal in Buren geweest. De eerste keer als ambassadeur van de VS in Nederland en de tweede keer op een rondreis door Europa. Hoewel geboren in 1953 in de stad Groningen, profileert ambassadeur Hoekstra zich als Fries. Maar toen er in het Fries tegen hem gesproken werd, moest hij erkennen dat hij toch beter Nederlands spreekt.

Van de gemeente Buren kregen de beide ambassadeurs tasjes met Burens fruit (kersen) en wat lectuur. Namens het museum kregen ze een penning die geslagen was ter ere van het huwelijk van Willem van Oranje en Anna van Buren. Hoewel het bezoek maar enkele minuten zou duren, vertrok het gezelschap na drie kwartier via de Kniphoek en de Hennisdijk naar Culemborg en het einddoel van deze dag: Vianen. Gezien de hoeveelheid foto’s en videofilmpjes op de site van de Amerikaanse ambassade heeft het bezoek aan Buren bijzonder veel indruk gemaakt op het fietsende gezelschap. Hoekstra heeft al laten weten dat hij te zijner tijd weer naar Buren komt, alleen nu als toerist.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten