Wij willen groenten uit de Betuwe

  •   keer gelezen

Puur Betuws is dit jaar succesvol van start gegaan. Puur Betuws is het meest sociale, lokale en natuurlijk heel erg lekkere lokale voedselketeninitiatief voor de Betuwe, het land van Maas en Waal en de Bommelerwaard. Daar zijn we heel erg blij mee, want door Puur Betuws krijgen nu al meer dan 30 lokale ondernemers lokaal inkomsten en eten steeds meer mensen producten uit de regio die ook echt hier gemaakt zijn. 


Regio - Beter voor alles en iedereen: het landschap, de biodiversiteit, de lokale economie, de duurzaamheid en de gezondheid en op termijn ook de werkgelegenheid.

Eén van de zaken die onze groei belemmert is het feit dat er in deze regio te weinig groenten worden gekweekt. En daar willen wij graag wat aan doen. Vandaar dat we bijgevoegde oproep hebben geschreven waarvan we hopen dat u die in uw krant/medium wilt publiceren. 

Heeft u nog vragen, u kunt mij bereiken op dit mailadres of op 0654905309

De grond in de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal bestaat vooral uit zeer vruchtbare klei. Grond waar in principe alles goed groeit en waar de lokale bevolking, als we het anders gaan organiseren, makkelijk een groot deel van haar voedsel direct vandaan zou kunnen halen. Denk aan verse groenten en fruit, maar ook melk, eieren, boter en kaas, een lekker stukje vlees, en conserven als sappen, wijnen, likeuren en ciders. Maar waarom ook niet graan, gerst of allerlei soorten noten?

We zijn met z’n allen gewend geraakt om landbouw vooral vanuit efficiëntie te benaderen. Dat heeft geleid tot betaalbare, goed ogende maar soms ook bleek smakende producten. Dat merken we elke dag. Maar, deze ontwikkeling leidt tot veel meer: bodems die uitgeput raken, gewasbescherming die uitspoelt naar bermen en sloten, landbouwdieren die niet hun natuurlijke gedrag kunnen uiten, een overmaat aan mest, en landschap en voedsel dat steeds armer wordt, aan leven en aan diversiteit.

Puur Betuws wil dit veranderen, samen met jullie. Wij zijn een coöperatie met als doel om de vruchtbare Betuwse bodem steeds meer voedsel voor de eigen regio en bevolking te laten leveren op een manier die ook goed is voor de lokale economie, het milieu, het grondwater, het landschap, de sociale werkgelegenheid en de duurzaamheid.

Afgelopen jaar zijn we succesvol van start gegaan: we hebben een webshop waarin nu al meer dan 30 leveranciers uit heel Rivierenland aan meedoen en de meest mooie, heerlijke en echt Betuwse, Bommelerwaardse en Land van Maas en Waalse producten aanbieden. Steeds meer klanten weten ons te vinden, ook professionele, maar we kunnen hen niet alles leveren wat ze vragen, omdat er, heel kort door de bocht gezegd, veel te weinig boeren zijn die groenten telen!

We weten vrij zeker dat er meer lokaal voedsel kan worden verkocht (juist ook aan professionele afnemers) als er een groter aanbod aan lokale groenten is. Dus, eigenlijk zeggen we: producenten, er is grote vraag, wil je meedoen?

Denk met ons mee om een groter lokaal aanbod aan groente te krijgen

We nodigen jou uit om met ons een middag te besteden om deze vraag echt een stap verder te brengen. We willen een gezelschap hebben van mensen die

land en/of kas(sen) ter pacht of in verkoop aan kunnen bieden

als (jonge) boer land zoeken

kunnen helpen bij de financiering

kunnen helpen bij de aanpak en opzet van de tuinderij

Met als ambitieus maar onzes inziens haalbaar doel om direct na deze winter met een of meerdere tuinderijen in de Betuwe te kunnen starten en die qua teeltplan zo optimaal met elkaar en bestaande tuinderijen te laten samenwerken. Per tuinderij is 1500 à 2000 m2 al voldoende, want tuinbouw heeft niet veel grond nodig. Grotere stukken land zijn natuurlijk ook welkom!

Dus, heb je nog een stukje land, en/of een of meerdere ongebruikte kassen? Of, ben je een jonge boer die op zoek is naar land in de Betuwe? Ben je geïnteresseerd om te helpen met de startfinanciering of voel je je uitgenodigd omdat jouw netwerk hier interessant kan zijn?


Stuur dan een mail naar info@puurbetuws.nl en reserveer 18 januar 2021 om 14h in je agenda. We houden dan een online bijeenkomst van rond de 1,5 uur waarin we deze vraag zodanig verder willen brengen dat er ook echt boeren kunnen starten in het voorjaar.

Want wat is er nu mooier in ons Rivierenland dan dat we onze groenten van dichtbij kunnen halen?

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten