• In het gemeentehuis werd dinsdag uitgebreid gesproken over de huisvesting van arbeidsmigranten.
• In het gemeentehuis werd dinsdag uitgebreid gesproken over de huisvesting van arbeidsmigranten. Foto: Janneke Boogaard

Raad Maasdriel wil niet over één nacht ijs gaan met huisvesting arbeidsmigranten

Algemeen 351 keer gelezen

MAASDRIEL • De partijen in de gemeenteraad van Maasdriel zijn grotendeels akkoord met de voorgestelde regels voor woningen voor tijdelijke buitenlandse werknemers. Wel willen ze meer zekerheid over de juridische houdbaarheid.

D66 pleitte voor een juridische stresstest. Het CDA had daar ook wel oren naar. Burgemeester Henny van Kooten zegde toe zo'n test uit te voeren.

Bedrijventerreinen
Bart de Leeuw (SSM) maakte zich vooral zorgen over de houdbaarheid van het voorstel om verblijf van arbeidsmigranten op bedrijventerreinen alleen toe te staan als deze mensen binnen de gemeente werken. "Wat nu als een uitzendbureau gevestigd is op een bedrijventerrein in de gemeente en daar uitzendkrachten wil huisvesten die elders in het land worden ingezet?"

Hoeveel zijn het er?
Alle partijen hadden vraagtekens bij de genoemde aantallen. In het beleidsstuk staat dat er nu 1500 arbeidsmigranten in Maasdriel geregistreerd zijn en dat daarmee naar schatting tachtig tot negentig procent in beeld is. Onder andere PvdA/GroenLinks en CDA vermoeden dat het er veel meer zijn. Dat zou betekenen dat het voorgestelde maximale percentage van tien procent arbeidsmigranten per kern in sommige gevallen al bereikt of overschreden is.

In elk geval in de woonwijken zullen op sommige plekken minder werknemers kunnen wonen dan nu, als het beleid van maximaal vier arbeidsmigranten per woning wordt vastgesteld. "Wie moet straks de tent leegruimen en wie niet?" vroeg Robert van Dijk (CDA) zich af. "Dat moeten we in redelijkheid en billijkheid met elkaar oplossen", was het antwoord van Van Kooten.

Verschil met Zaltbommel
Het voorstel om bij agrarische bedrijven in het buitengebied maximaal twintig werknemers te huisvesten, met onder voorwaarden een uitloop naar veertig, kan op steun van de raad rekenen. Projectleider Eveline Engels gaf aan dat in Zaltbommel gedacht wordt aan maximaal veertig met een uitloop naar tachtig in de glastuinbouw. "Maar dat is nog niet definitief, die cijfers staan in het concept-beleidsstuk", hield ze een slag om de arm.

Zaltbommel verwacht in april beleid vast te stellen. In Maasdriel is het waarschijnlijk al eerder zover. De gemeenteraad denkt er nog over of een extra discussieavond nodig is. Van Kooten: "Ook als het eenmaal vastgelegd is, is het geen statisch geheel. Mochten we in de praktijk tegen problemen aan lopen, dan kom ik bij u terug."

Lees hier meer over het voorgestelde beleid in Maasdriel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bram van Herk uit Groot-Ammers verrast met winst in 60ste Wielerronde van Lekkerkerk Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Bles2032 zoekt energie-ambassadeurs voor het verduurzamen van woningen in Bleskensgraaf Nieuws 13 uur geleden
• Aart den Hartog en Jopie Jerphanion.
Geslaagde feestweek voor Langerak en Nieuwpoort: Oranjevereniging bedankt twee bestuursleden Nieuws 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden