• Willian Peters aan het werk bij BuitenSporig.
• Willian Peters aan het werk bij BuitenSporig. Foto: Aangeleverd

Willian Stevens geniet van zijn werk bij BuitenSporig

Nieuws 1.137 keer gelezen

OPHEMERT • Willian Stevens (23) woont met zijn ouders en broer in Ophemert. Willian is geboren met spina bifida, oftewel een open rug. Daardoor is hij afhankelijk van zijn rolstoel en zorg van anderen, waarbij zijn ouders een grote rol spelen.

Willian is een goedlachse jongen, bekend in Ophemert, mede vanwege zijn opvallende met Feyenoord stickers versierde rolstoel. De energie straalt van hem af. Toen hij zijn school in Groesbeek afrondde vroeg moeder Jannie zich af of hij voor werk en stage niet in de buurt terecht kwam. “Willian maakte altijd lange dagen, veel uren reistijd. Ik was ervan overtuigd dat er wel iets dichterbij huis moest zijn voor het vervolg.”

Vijf dagen werken

Even leek het iets in de groenvoorziening te worden maar is hij blij dat er een andere kans voorbij kwam. Op dit moment werkt hij vijf dagen, waarvan twee bij restaurant BuienSporig in Tiel, in het oude stationsgebouw. Willian mocht na zijn stage blijven en geniet nu van ieder moment. Willian komt bij de tafel de bestelling opnemen, de meeste gasten verwachten echter niet dat hij vervolgens de bestelling ook komt brengen. “Ik werk in de bediening maar doe er ook veel werkzaamheden naast. Bestek poleren en de tafels schoonmaken. We hebben een heel fijn team.” Zodra hij begint te vertellen over BuitenSporig begint Willian helemaal te stralen. 

‘Ik rijd hard’

Hij geniet van de momenten die hij beleeft met gasten en zijn collega’s. “Sommige lopen hard, Willian rijdt hard”, lacht moeder Jannie. Wanneer de bel uit de keuken klinkt omdat een gerecht klaar, is begint de wedstrijd voor de bediening. De werkwijze is dat personeel vaste tafeltjes bediend maar uit enthousiasme wordt daar regelmatig van afgeweken. Bij bepaalde reserveringen staat vermeld: “We willen graag geholpen worden door die jongen in de rolstoel.”

Platform Toegankelijk West Betuwe

Zijn enthousiasme zet hij nu ook in voor het Platform Toegankelijk West Betuwe. “Ik raakte betrokken bij het project ‘Samen op Weg’, om in Ophemert naar toegankelijkheid in de openbare ruimte te kijken.” De conclusie is dat in Ophemert veel dingen goed op orde zijn. “Alleen de dijk blijft een probleem, je komt er met de rolstoel, handbike of driewieler nauwelijks tegenop.” Ook een voor rolstoel geschikte sport is in de directe omgeving niet echt te vinden. Toegankelijkheid speelt bij de familie Stevens sinds de geboorte van Willian een grote rol. “Er is veel mogelijk maar ook nog wel een wereld te winnen. Denk bijvoorbeeld aan recreatie in de omgeving of openbaar vervoer.”

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden