Afbeelding
Foto: 123RF.com

Begroting aangenomen maar genoeg discussie over ozb stijging

Algemeen 821 keer gelezen

WEST BETUWE • Complimenten over de begroting vanuit alle partijen. Maar de oppositie had de messen geslepen over een onderdeel dat hen niet beviel: een stijging van 8,7 procent op de ozb komend jaar. 

De SGP, die volgens Lourens van Bruchem voor het eerst tegen de begroting stemde, had er geen goed woord voor over. De begroting werd wel aangenomen en is de start voor het college om plannen tot uitvoer te brengen en werk te maken van het kerngericht werken. 

Moties meegenomen

Uitgangspunt van de begroting, bestaande uit een bedrag van 153 miljoen euro, was dat de gemeente er goed voorstaat. Er konden positieve cijfers worden gepresenteerd en er is geld om plannen uit het coalitieakkoord te verwezenlijken. Enkele moties die eerder dit jaar waren ingediend over bijvoorbeeld het groenbeheer, waren nu meegenomen en dat stemde tot brede tevredenheid. Grote overkoepelde problemen zoals de vluchtelingestroom, woningbouw en de toenemende armoede waren redenen voor de diverse fracties om hun zorgen te uiten en met aanvullende moties te komen. Een motie van de VVD om niet langer uit de algemene reserves te putten strandde. Moties over een isolatiemanifest, een kindervragenuur, het schrappen van het Avri pluspakket, het onderzoeken van kleine windmolens op particuliere grond en een extra vuurwerkcampagne kwamen door de raad. Een motie van de SGP om ongewenst zwangere vrouwen te steunen haalde het niet. 

Onderwerp van discussie

De vaststelling van de ozb bleek tijdens de Begrotingsraad het grootste onderwerp. De coalitie had de stijging van 8,7 procent vertaald als een broodnodige inflatiecorrectie. De oppositie zag een verhoging van de lasten voor inwoners. “Met name voor de mensen met een middeninkomen en onze ondernemers”, onderstreepte Lourens van Bruchem (SGP) die zich ontpopte tot de felste tegenstander. De partijen in de oppositie verbaasden zich over het feit dat het college in de huidige situatie met een verhoging van vaste lasten komt en kwamen met een amendement, met daarin enkele alternatieven voor de begroting.
Zo stelden ze voor om af te zien van plannen voor een mountainbikeroute, het onderzoek naar uitbreiding van de Pluk te schrappen, de kosten om sportgemeente te worden naar beneden bij te stellen, de geraamde kosten voor het beheer van sportaccommodaties te minderen, de kosten voor het voorgestelde kerngericht werken te verlagen, de kosten voor het verduurzamen van dorpshuizen te verlagen en de kosten met betrekking tot het terughalen van de vergunningverlening bij de ODR structureel te verlagen. Daarmee kon er genoegen worden genomen met een vermindering aan ozb inkomsten van 890.000 euro voor 2023 volgens de oppositiepartijen.

“We baseren ons op de realiteit”

Wethouder van Bezooijen maakte echter gehakt van de voorgestelde wijziging: “U slaat met dit voorstel een gat in de begroting, wij als college baseren ons op de realiteit. We maken nu deze keuze zodat het ons in de toekomst niet gaat opbreken.” Hij sprak verder over roofbouw op verenigingen en was verbaasd dat partijen zoals GroenLinks en PvdA, normaliter vol verduurzamingsplannen, nu op datzelfde punt wilden bezuinigen als het op dorpshuizen aankomt. Annet IJff (PvdA) probeerde uit te leggen waarom: “Het kantelen van de begroting valt wel heel erg richting de verenigingen, we moeten ook het belang van individuele inwoners in het oog houden. De totale lasten van mensen worden te hoog op deze manier. Daar moeten we stappen in maken.” Overige oppositiepartijen reageerden ook teleurgesteld. “Zou je bepaald nieuw beleid nu niet uitvoeren, dan is deze inflatie helemaal niet nodig Wat ons betreft is het gewoon een verhoging om plannen uit te kunnen voeren”, zei Petra van Kuilenburg (Leefbaar Lokaal Belang). Rita Boer Rookhuiszen (D66) haalde een vergelijking van voormalig raadslid van Geldermalsen Wim Timmermans van stal. Daarbij vroeg ze zich dus af wat de 8,7 procent daadwerkelijk betekent in de portemonnee van de inwoners. “Nog geen euro per week, daar koop ik tegenwoordig zelfs geen drop meer voor”, sloot ze af.

Armoedebestrijding

Een reactie vanuit de coalitiepartijen op het ingediende amendement was er ook. Ze stelden voor om incidenteel 345.000 euro te onttrekken uit de algemene reserve om te gebruiken voor armoedebestrijding. “Een dergelijke motie is allang geweest en aangenomen”, riep de oppositie. De grootste teleurstelling zat bij de SGP leek het:: “Wij vinden dat de gemeente kan bezuinigen op ‘leuke’ dingen waarmee makkelijk kan worden bespaard. Wat zou het goed zijn geweest als juist nu West Betuwe actie had ondernomen om de inflatie voor inwoners en ondernemers te verminderen.” De begroting werd uiteindelijk aangenomen door de coalitiepartijen Dorpsbelangen, ChrtsenUnie, D66, Verenigd West Betuwe met de steun van de PvdA en Groenlinks. De VVD, CDA, Leefbaar Lokaal Belang en de SGP stemden tegen.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden