• Het terrein aan de Lingeweg voor de sloop in 2009 .
• Het terrein aan de Lingeweg voor de sloop in 2009 . Foto: Aangeleverd

Graansilo de Boerenbond Geldermalsen

Algemeen 1.011 keer gelezen

GELDERMALSEN • Rijdend over de Rijksstraatweg van Buurmalsen naar Geldermalsen en kijkend over de velden naar de bebouwing in Geldermalsen, was het gebouw van de Rijnvallei een van de opvallendste en markantste punten van Geldermalsen. 

De 28 meter hoge graansilo torende dan ook hoog boven de rest van de bebouwing uit. Vanaf 1955 bepaalde deze graansilo bijna 55 jaar het aanzicht van Geldermalsen. 

Aanvankelijk stond op de silo de naam ‘Boerenbond’, later werd dat ‘Betuco’ en de laatste jaren ‘Rijnvallei’. In de volksmond bleef het de Boerenbond. 

Boeren en burgers weten dat hiermee de landbouwcoöperatie bedoeld werd, een vereniging die weliswaar in Geldermalsen gevestigd was, maar die haar activiteiten in een groot gedeelte van het Gelders rivierengebied ontplooide. 

De landbouwcoöperatie werd op 4 februari 1916 opgericht onder de naam Coöperatieve Vereeniging Afdeling Geldermalsen en Omstreken der Geldersche-Overijselsche Maatschappij van Landbouw en vestigde zich aan de Kerkstraat in Geldermalsen. 

Het doel van de vereniging was het bevorderen van de belangen van haar leden, voor zover die in betrekking stonden tot landbouw en veeteelt. Men trachtte dit doel te bereiken door het gezamenlijk inkopen van meststoffen, veevoederartikelen, granen, zaaizaden en brandstoffen. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen de activiteiten van de Bond geheel stil te liggen. In de jaren na de oorlog was er bij de Boerenbond al vrij snel een redelijke groei te constateren. De fruitteelt in de streek breidde zich uit en de coöperatie speelde hierop in met het leveren van meststoffen, ziektebestrijdingsmiddelen en machines. 

In het boekjaar 1947/1948 werd het besluit genomen alle activiteiten op den duur naar de ‘Zaaiwaard’ over te brengen. In 1951 werden op die locatie een woning voor de magazijnchef en een kolenloods gebouwd. 

De oppervlakte van het terrein besloeg in die tijd ongeveer één hectare. Om suikerbieten te kunnen verwerken, werd op de kade aan de Linge een mobiele kraan geplaatst en er werd een weegbrug aangeschaft. 

Op 28 september 1954 werd op het terrein aan de Linge een silo van 28 meter hoogte met een opslagcapaciteit van 500 ton en een malerij / mengerij geplaatst. Door meerdere fusies werden verschillende activiteiten, waaronder de administratie, in Geldermalsen stopgezet en overgebracht naar andere plaatsen. 

Nadat de gebouwen aan de Lingeweg een tijdlang leegstonden, werd in juni 2009 de sloop ingezet. Dit is een uittreksel uit een veel uitgebreider artikel. Het hele artikel via info@hkwb.nl

De graansilo die veel boeren en burgers kenden als de Boerenbond kende in 55 jaar tijd een aantal verschillende namen. Zo veranderde de naam in Betuco en de laatste jaren stond er Rijnvallei op de silo. In 2009 werd de 28 meter hoge graansilo, die bijna vijfenvijftig jaar lang het aanzicht van Geldermalsen bepaalde, net als de andere gebouwen van de landbouwcoöperatie aan de Lingeweg, afgebroken.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden