Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Noodopvang in West Betuwe voor vluchtelingen Oekraïne

Algemeen 1.503 keer gelezen

WEST BETUWE • Het is oorlog in Oekraïne. Veel mensen vluchten hun land uit. De gemeente West Betuwe laat ze niet in de kou staan. Nederlandse gemeenten zorgen voor de opvang van 50.000 vluchtelingen uit Oekraïne. 

In Buurmalsen, Meteren en Herwijnen richt de gemeente nu een locatie in voor noodopvang. Burgemeester Servaas Stoop legt uit waarom deze noodopvang belangrijk is. 

“Oekraïne is niet heel ver weg. Er zijn allerlei verbindingen via familiebanden en werkrelaties. Voor de vluchtelingen uit Oekraïne zonder sociaal netwerk regelen de gemeenten opvang. Zo ook West Betuwe. De gemeente ontvangt en ziet berichten over allerlei lokale initiatieven om hulp te bieden. Ik juich dit van harte toe en ben dankbaar voor ieders inzet. Het zijn mooie voorbeelden van medemenselijkheid en saamhorigheid.”

Noodopvang in Buurmalsen, Herwijnen en Meteren

De gemeente heeft in beeld gebracht welke locaties geschikt zijn voor snelle en tijdelijke noodopvang. Dat zijn het schoolgebouw aan de Groeneweg 19 in Buurmalsen, de peuterspeelzaal aan de Lindelaan 2 in Meteren en de brandweerkazerne aan de Achterweg 8 in Herwijnen. Alle drie de panden zijn van de gemeente en staan nu leeg.

Krachten bundelen

De burgemeester geeft aan dat de voorbereiding snel, maar zorgvuldig verloopt. “Het is snel schakelen, omdat het gaat om een noodsituatie. Het is daarbij belangrijk goed te communiceren en het gesprek aan te gaan. De direct omwonenden hebben een brief van mij ontvangen. Voor hen is maandag een bijeenkomst. Voor een later moment denken we na over enkele algemene bijeenkomsten over deze aangrijpende crisis. Om met elkaar in gesprek te gaan over de noodopvang in West Betuwe. Misschien willen inwoners hulp aanbieden, in welke vorm dan ook. Of hebben zij vragen of zorgen. Zo bundelen we onze krachten.”

Aanpassen panden

De genoemde panden laat de gemeente gereed maken voor de opvang van in totaal ongeveer vijftig vluchtelingen. De gemeente weet nog niet voor welke periode dit nodig is. Komende week start een bouwbedrijf met het aanpassen van deze panden. Dit om het geschikt te maken voor de noodopvang. Over ongeveer twee weken verwacht de gemeente de eerste vluchtelingen.

Wat kunnen inwoners doen?

Inwoners die onderdak willen bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne kunnen zich aanmelden als gastgezin op de website www.takecarebnb.org. Ondernemers die ruimte hebben voor de opvang van vluchtelingen kunnen contact opnemen met de gemeente. Dit kan via 0345 – 72 88 00 of via oekraine@westbetuwe.nl. Meer informatie over het aanbieden van allerlei vormen van hulp staat op de website van VluchtelingenWerk Nederland: www.vluchtelingenwerk.nl.

Meer informatie

De gemeente staat klaar voor inwoners of ondernemers die vragen of zorgen hebben. Op de website van de gemeente staat mogelijk al het antwoord op een vraag. Daar heeft de gemeente een speciale pagina voor: www.westbetuwe.nl/steunoekraine. Mailen mag natuurlijk ook. Dit kan naar oekraine@westbetuwe.nl. Een medewerker van de gemeente neemt dan contact op.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden