• Waaldijkers Willy Raaijmakers, Cees Zijlmans en Stefan Vreeburg.
• Waaldijkers Willy Raaijmakers, Cees Zijlmans en Stefan Vreeburg. Foto: Gertjan den Ouden

Belangengroep De Waaldijkers voelt zich niet serieus genomen

Algemeen 913 keer gelezen

WEST BETUWE • Frustratie, verbijstering en teleurstelling. Het zijn een aantal emoties die leven onder belangengroep ‘De Waaldijkers’. En zij zijn niet de enigen. 

Belangengroep ‘De Waaldijkers’ strijdt voor inspraak van de inwoners bij de plannen voor het inrichten van de Waaldijk.

Het plan ‘Gastvrije Waaldijk’ van de provincie Gelderland, waterschap Rivierenland en diverse gemeentes binnen het gebied valt helemaal verkeerd. Bij een grote groep inwoners van dorpen uit West-Betuwe, maar ook in de dorpen tot aan Nijmegen is onrust. In het plan staat hoe de Waaldijk tussen Gorinchem en Nijmegen ingericht moet worden en hoe deze er verder uit komt te zien. 

“Er is vanaf het ontstaan van de plannen voor de dijkversterking in 2014 gezegd dat de inwoners inspraak zouden hebben. Nu we zeven jaar verder zijn blijkt onze mening totaal niet serieus te worden genomen.”

Auto’s en motoren
Dat laatste zegt Stefan Vreeburg van De Waaldijkers. “Ik ben al vanaf het begin af aan lid van de klankbordgroep die in het leven is geroepen om de bewoners een stem te geven. In deze groep hebben wij altijd aangegeven wat de problemen zijn die we ondervinden op de Waaldijk.

Het is er soms ontzettend druk met auto’s en motoren, zeker in de zomer. De toegestane maximumsnelheid op de Waaldijk is afwisselend 30 of 60 kilometer per uur. Daar houden sommigen zich echter totaal niet aan. Die zie je voorbij flitsen met meer dan 100 kilometer per uur.

Dit wordt bevestigd door mede-Waaldijker Cees Zijlmans. “Het zorgt geregeld voor hele gevaarlijke situaties voor de wandelaars, fietsers of mensen die hier graag hun hond uit komen laten. Ook loopt het veel gelopen Klompenpad over een deel van de dijk in Herwijnen.

Inspraak
Allemaal zaken die invloed zouden moeten hebben bij het plan voor de inrichting van de weg op de vernieuwde Waaldijk en jarenlang denken de inwoners ook inspraak te hebben bij die plannen.

Totdat er vorig jaar ineens een Masterplan Gastvrije Waaldijk wordt neergelegd, gebaseerd op wensen voor meer recreatie en toerisme, maar waarin niks met de wensen van de bewoners is gedaan. Sterker nog, volgens de Waaldijkers zouden de plannen juist uitnodigen tot harder rijden.

De derde Waaldijker aan tafel, Willy Raaijmakers: “De dijk wordt op veel plekken royaler gemaakt, waardoor het voor motorvoertuigen makkelijker wordt om hard te rijden. Bovendien komen er aan de binnenkant van de dijk grasbetonblokken te liggen, die gevaarlijk zijn voor fietsers. 

Ook verdwijnen de lantaarnpalen op lange stukken op de dijk. Dat is ook gevaarlijk voor bijvoorbeeld hondenuitlaters of hardlopers. Als wij dit aankaarten, krijgen we te horen dat er geen inspraak mogelijk is op het project en dat mensen die aan de Waaldijk wonen vrij zijn om zelf een lamp in hun tuin neer te zetten. Dan voel je je toch niet serieus genomen?”

Toeristische functie
“In het Masterplan ‘De Gastvrije Waaldijk’ wordt er gesproken over een toeristische functie van de dijk. Het aantal recreatieve bezoekers zou jaarlijks met vijf procent moeten stijgen. Het gaat dus alleen nog maar drukker worden. Het valt op dat er in het Masterplan op de bijgevoegde plaatjes bijna geen auto te vinden is. Een erg onrealistisch beeld” vindt Willy Raaijmakers.

In het plan wordt bovendien gesproken over een ‘uniforme uitstraling’ van de gehele Waaldijk. Iets wat haaks staat op het behouden van de authenticiteit van de dorpen waar een aantal jaar geleden nog over gesproken werd. In het laatste plan worden van Nijmegen tot Gorinchem dezelfde bankjes of tribunes gebouwd. “En dat is vreemd. Ieder dorp of stuk dijk vraagt om lokaal maatwerk. Het is niet overal hetzelfde.”

Gemeente West-Betuwe
De gemeente West-Betuwe verschuilt zich tot nu toe vooral achter het feit dat het plan al is goedgekeurd door de provincie Gelderland en dat het dus lastig wordt om het nog tegen te houden. De Waaldijkers laten zich hier echter niet door weerhouden en hopen dat er toch partijen zijn die zich, in aanloop naar de verkiezingen, hard willen maken voor de groep.

“Het is echt niet zo dat we alles alleen maar tegen willen houden”, besluit Vreeburg. “We willen inspraak. Met elkaar kijken naar wat er mogelijk is qua inrichting en het voor iedereen acceptabel maken. We begrijpen dat de dijkverbetering noodzakelijk is voor de waterveiligheid, maar er zijn nu volop meekoppelkansen voor de weginrichting die niet benut worden en de verkeersveiligheid wordt ook niet beter op. Dat de weginrichting ten koste zou moeten gaan van de eigen lokale bevolking lijkt me niet de bedoeling.”

Gertjan den Ouden

Redacteur Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden