Bestuur omgevingsfonds windpark DeilAvri
Bestuur omgevingsfonds windpark DeilAvri Foto: omgevingsfonds

Aanvraagronde Omgevingsfonds West Betuwe

Algemeen 372 keer gelezen

WEST BETUWE • Het omgevingsfonds West Betuwe, het fonds dat gevoed wordt door de stroomopbrengsten van de windparken Deil en Avri, sluit over enkele weken haar eerste aanvraagronde. Het fonds is begin dit jaar opgericht omdat in de beginfase van de vergunningaanvraag voor de windparken is afgesproken dat een deel van de opbrengsten terug moet vloeien in de lokale gemeenschap. Daarbij wordt er globaal een gebied van 3,5 km rondom de windmolens wordt aangehouden.

De stichting die deze klus voor haar rekening neemt, is afgelopen najaar opgericht. Stichting Omgevingsfondsen West Betuwe heeft een adviescommissie, een bestuur en een onafhankelijke raad van toezicht. Voorzitter van het bestuur is Wim Kannegieter uit Meteren. Er is hard gewerkt en de website is al een paar maanden actief: https://omgevingsfondswestbetuwe.nl/

Op de site worden de taken van de stichting nog eens uitgelegd en ook is er alle benodigde informatie te vinden over het financieren van projecten. De bedoeling is om de komende 15 jaar jaarlijks zo’n 75.000 euro beschikbaar te stellen voor de regio. Omdat dit een opstartjaar is met wat aanloopkosten is dat bedrag in 2021 wat lager. Dit jaar is er één aanvraagronde; vanaf 2022 worden dat er twee.

De projectdoelen zijn laagdrempelig om verenigingen, stichtingen en dorpsinitiatieven een kans te geven aanvragen te doen. Duurzaamheid, leefbaarheid en sociale cohesie zijn enkele van de uitgangspunten waaraan projecten moeten voldoen.

Een speeltuinvereniging, een straatcomité of een dorpsraad; allemaal kunnen ze nadenken over projecten en plannen die ze altijd al wilden oppakken maar waarvan de financiering veel uitdaging gaf. Inmiddels zijn de eerste projectaanvragen binnen maar er is nog ruimte voor meer aanvragen alvorens de adviescommissie zich gaat bezighouden met de beoordeling hiervan.

Heeft u een goed idee voor een lokaal project waarmee uw leefomgeving een boost krijgt? Wacht niet langer en doe een aanvraag! Check de site voor alle benodigde informatie, ook zijn daar de contactgegevens te vinden en het aanvraagformulier.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden