• Jikke Hoogveld (l) en haar coach Judith Kruize.
• Jikke Hoogveld (l) en haar coach Judith Kruize. Foto: Stephan Tellier

Vijfde editie Maak een Vliegende Start: ‘Als je als persoon groeit, groeit je bedrijf ook’

Zakelijk 366 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Mochten ze bij ‘Maak een Vliegende Start’ nog een ambassadeur zoeken, dan is Jikke Hoogveld zeker een geschikte kandidaat. De deelnemer aan de huidige editie van het coachingproject is zeer enthousiast: “Het is enorm waardevol en heeft een absolute meerwaarde. Ik kan het ondernemers zeker aanraden.”

De inwoonster van Haastrecht begon in december 2019 voor zichzelf als gecertificeerd wandelcoach en professional organizer (zie ook: www.jikkehoogveld.nl). Een nieuwe start, want ze was eerder vele jaren werkzaam geweest als management-ondersteuner en als studieloopbaanbegeleider in het MBO. “Ik was vol goede moed en had er reuze zin in, maar toen brak de coronacrisis in alle hevigheid uit.”

Positief
Niet bepaald de ideale periode om je nieuwe bedrijf in de markt te zetten, maar achteraf kijkt Jikke er positief op terug: “Misschien was ik er in december nog niet klaar voor. Ik wist eigenlijk nog niet precies wat ik wilde en wat mijn doelgroep was. Maak een Vliegende Start heeft er onder andere toe bijgedragen dat ik één en ander nu helder voor ogen heb. Wie is mijn ideale klant en -niet onbelangrijk- hoe bereik ik die?”

Vervolgens: “Je krijgt tijdens het project een spiegel voorgehouden, want je denkt vaak de verkeerde kant op. De één-op-één persoonlijke begeleiding is heel fijn en je bouwt daarnaast een netwerk op van inspirerende mensen om mee samen te werken en te brainstormen. Ik ben hierdoor zelfverzekerder maar ook zakelijker geworden. Ik weet wat ik kan en heb gewoon een goed verhaal. Punt.” 

Haar kracht als coach? “Dat mensen zich welkom en gehoord voelen. Ik kan goed luisteren, zonder een oordeel te vellen.”

Jikke helpt mensen bij hun ‘persoonlijke zoektocht naar overzicht, inzicht en balans’: “Als er een grote gebeurtenis in je leven plaatsvindt, kan je behoorlijk uit evenwicht raken. Denk aan de impact van deze coronacrisis op allerlei terreinen, maar ook het krijgen van een kind, een nieuwe baan, het doormaken van een scheiding, langdurige ziekte of het verlies van een dierbare. Ik kan cliënten dan helpen om de balans te hervinden.”

Wandelen
Haar coachwandelingstraject bestaat uit een kennismakingsgesprek en, al naar gelang de behoefte, enkele wandelingen. “Je lichaam ontspant door het wandelen in de natuur. Je wordt helderder in je hoofd en uiteindelijk kan en durf je keuzes te maken die goed voor je zijn.”

Jikke heeft in Judith Kruize haar persoonlijke coach. Tevens is de eigenaresse van ‘Hartzaakcoaching’ (www.dehartzaakcoaching.nl) trainer van verschillende workshopavonden tijdens Maak een Vliegende Start. Judith over haar begeleiding: “Soms wil een ondernemer van alles, maar komt het maar niet van de grond. Ik help zoeken naar de oorzaak. Grootste uitdaging daarbij is om het hart en hoofd te laten samenwerken.”

Nader verklarend: “Mijn focus bij het coachen en de workshops ligt vooral op wie men is als ondernemer. We gaan op zoek naar datgene wat bewust of onbewust dwarszit. Daar zijn verschillende manieren voor: meditatie -voor degene die daarvoor openstaat-, maar ook het stellen van de juiste vragen kan voldoende zijn. Goed luisteren ook: soms kun je uit één zin al veel herleiden. Eenmaal bij de oorzaak kan dat best confronterend zijn, maar soms moet het even ‘pijn’ doen. Als je als persoon groeit, groeit je bedrijf ook.”

Boost
Ondernemers moeten volgens Judith vooral niet schromen zich aan te melden voor de vijfde editie van ‘Maak een Vliegende Start’. “Dat geldt voor starters die net als Jikke nog geen duidelijk plan voor ogen hebben, maar we begeleiden ook ervaren ondernemers, die bijvoorbeeld het gevoel hebben dat er meer in hun bedrijf zit. Omdat de manier waarop ze het altijd hebben gedaan niet meer werkt of omdat ze het plezier in ondernemen zijn kwijtgeraakt. Ze hebben nieuwe inspiratie nodig, een nieuwe boost.”

Stichting De Oude Apotheek organiseert vanaf 18 maart de vijfde editie van ‘Maak een Vliegende Start’. Hierbij worden ambitieuze ondernemers circa zes maanden intensief begeleid. De uiterste datum voor aanmelden is donderdag 25 februari. Belangstellenden kunnen een online-kennismaking volgen op donderdag 4 februari om 19.30 uur. Zie voor alle informatie: www.maakeenvliegendestart.nl

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie