Afbeelding
Foto: aangeleverd

Koningsdag: stoomtreinen Stormpolderrail gaan weer rijden

Nieuws 893 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Stormpolderrail is klaar om op Koningsdag haar modelstoomtreinen weer te laten rijden, met het publiek als passagiers zoals vanouds.

Voorzitter Theo van Wingerden van de modelbouwvereniging beschouwt het als een mijlpaal: “Na maanden voorbereiding mogen we eindelijk weer publiek verwelkomen op onze clubbanen in de Stormpolder, en dat op een symbolische dag als Koningsdag. Dat maakt het extra bijzonder.” 

Attractie
Afgelopen jaar werd vereniging Stormpolderrail geconfronteerd met nieuwe wet- en regelgeving, waardoor de banen niet langer gebruikt mochten worden voor het rondrijden van passagiers. “Onze activiteiten werden geclassificeerd als attractie, wat aanpassingen aan de banen en treinen vereiste”, aldus Van Wingerden. “Gedurende het jaar hebben we hard gewerkt om aan de attractiekeuring te voldoen. We hebben onder andere de remsystemen van de locomotieven aangepast om te voldoen aan strenge veiligheidsnormen. Met succes, alles is goedgekeurd.”  

Snelheidsbeperking
Als gevolg van de werkzaamheden lagen alle activiteiten een jaar lang stil. “Enkele zaken staan nog open, maar die pakken we komend winterseizoen met de gemeente aan”, geeft Van Wingerden aan. “We hebben een goed gesprek gehad en zullen gezamenlijk enkele verbeteringen aan het recreatiegebied aanbrengen. In de tussentijd geldt er een tijdelijke snelheidsbeperking langs het water bij de halte van de Waterbus. Bij mooi weer geniet het publiek niet alleen van de treinen, maar het biedt ook een prachtig uitzicht over het water.” Dankzijhet harde werk van alle leden is de openstelling met Koningsdag mogelijk geworden. “Alle spoorbanen zijn gereed om bereden te worden. We kijken er enorm naar uit om iedereen weer te laten genieten van de kracht van onze treinen.”  

Originele kleuren
De heropening biedt een gelegenheid voor alle liefhebbers van modeltreinen en andere stoomfanaten om samen te genieten van hun gedeelde passie. “We nodigen iedereen van harte uit om een kijkje te komen nemen tijdens deze rijdag”, aldus Van Wingerden. “De eigenaren van de locomotieven bouwen ze zelf, maar uiteindelijk gaat het erom samen met de passagiers te rijden. Onze leden werken aan hun locomotieven in hun eigen hobbyruimtes thuis en zijn vol enthousiasme doorgegaan. Zo ben ik zelf afgelopen winter begonnen met het schilderen van mijn Baureihe 64 in de originele kleuren. Ik ben bijna klaar met het project.”

Op zaterdag 8 juni viert Stormpolderrail haar 40-jarig bestaan met een grootschalige open dag, waarbij bijzondere modellen te bewonderen zullen zijn. Van Wingerden meldt: “We hopen ook de grote stoomwals ‘van der Giessen’ en vaargroep Devel te mogen verwelkomen. Persoonlijk kijk ik ernaar uit om mijn Baureihe 64 aan het publiek te laten zien terwijl deze rijdt.” 

Stormpolderrail is gelegen naast de waterbushalte aan de Industrieweg in de Stormpolder in Krimpen aan den IJssel. Rijdagen zijn elke tweede en vierde zaterdag van de maand bij mooi weer. De gratis rijdag op Koningsdag, zaterdag 27 april, is tussen 11.00 en 16.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden