• Anneloes Blok in haar atelier.
• Anneloes Blok in haar atelier. Foto: Jan Timmer

Van hobby tot werk: Anneloes Blok legt huizen vast als aquarel

Nieuws 985 keer gelezen

KRIMPEN AAN DE LEK • Wat begon als hobby heeft zich ontwikkeld tot haar werk: Anneloes Blok uit Krimpen aan de Lek maakt schilderijen van huizen.

In haar atelier in de tuin van haar woning in hartje Krimpen aan de Lek hangen verschillende voorbeelden aan de muur. Fraaie aquarellen van huizen, vervaardigd door Anneloes Blok 

“Ik maak ze in opdracht”, vertelt ze. “Leuk om te doen. Je kunt hier mensen echt blij mee maken.”

Naschilderen van foto’s
Het idee om huizen vast te leggen als aquarel ontstond vorige zomer tijdens een vakantie in Normandië.

“Ik maakte daar veel foto’s van woningen en besloot eenmaal thuis om ze op basis daarvan na te schilderen. Ik was best tevreden met het eindresultaat en het maakte me enthousiast om een inzending te sturen naar de rubriek ‘De Achterkrant’ van het Reformatorisch Dagblad. Ik viel daarmee in de prijzen. Voor mij een bevestiging dat wat ik maakte best bijzonder was.”

Niet veel later deed Anneloes mee aan een ‘Talentenveiling’ van haar kerk in Krimpen aan de Lek. Ze bood aan om twee schilderijen van woningen te maken. 

“Mensen mochten een foto van hun huis inleveren en een bod doen. Dat leverde leuke bedragen op, die uiteraard volledig ten goede kwamen aan de kerk. Op basis van de twee hoogste biedingen ben ik schilderend aan de slag gegaan. De reacties waren enthousiast. Wéér een bevestiging.” 

Ouderlijk huis of vakantiewoning
Redenen genoeg om haar hobby verder uit te breiden en bekend te maken.

“Voor veel mensen heeft een huis een bepaalde emotionele lading”, weet Anneloes. “Het kan gaan om je ouderlijk huis, waar je zoveel nostalgische herinneringen aan hebt of om je huidige woning, een vakantiehuisje dan wel de plek waar je moeder woonde: om maar wat voorbeelden te noemen. Ook zijn er mensen die hun bedrijf graag zien vastgelegd in een aquarel. Soms ook word ik benaderd door mensen die na tientallen jaren gaan verhuizen naar een appartement en hun oude woning ‘aan de muur’ willen hangen op hun nieuwe stek.”

Uniek?
Wie een goede foto van het object heeft en er een schilderij van wil laten maken, kan contact opnemen via anneloesblok@hotmail.com of 06-31520260. 

“Ik ga er dan mee aan de slag en creëer een aquarel op A4- of A5-formaat, desgewenst inclusief passe-partout of lijst. Leuk om te hebben of te geven.”        

”Of ik uniek ben met deze vorm van kunst in opdracht?”, herhaalt ze de slotvraag. “Dat denk ik niet, maar in de Krimpenerwaard zullen er niet veel mensen zijn die dit ook doen. In die zin is het best bijzonder. En leuk. Ik geniet er van om mensen op deze manier iets moois te bezorgen.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden