• Terecht trots op de behaalde prestatie.
• Terecht trots op de behaalde prestatie.

Mijlpaal voor long covid-patiënt Debby Mozes: ‘Dit pakken ze me niet meer af’

Nieuws 1.068 keer gelezen

ROTTERDAM/KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Debby Mozes bereikte tijdens het marathonweekend in Rotterdam een mijlpaal. De Krimpense liep zaterdag de Marathon Walk van vijf kilometer. “Vijf kilometer, dat is toch niks, hoor ik iedereen denken. Maar voor mij als long covid-patiënt was het een droom die uitkwam.” 

Ze genoot van iedere stap, ook al moest ze onderweg regelmatig uitrusten. “Ik vond het geweldig, maar ook heel zwaar. Het weer zat mee, maar daardoor was het wel warm. Ik heb regelmatig een korte stop moeten maken om bij te komen.”

Hoe dan ook, ze heeft het gehaald. “Mijn tijd was 1.44,39 en daar ben ik erg trots op. De rest van de middag heb ik op de bank gelegen om bij te komen, maar dit pakken ze me niet meer af!”

Door corona op isolatieafdeling
Debby Mozes (45) kreeg in augustus 2021 corona. Na een week ziek geweest te zijn, dacht ze de draad weer te kunnen oppakken.

“Maar dat bleek ijdele hoop”, blikt ze terug op die moeilijke periode. “Ik werd opnieuw ziek, maar nu veel erger, waardoor ik in het ziekenhuis belandde. Ik lag tien dagen op een isolatieafdeling aan het zuurstof. Ik kon alleen maar slapen. Dieptepunt voor mij was het moment waarop tegen een andere patiënt werd gezegd dat ze hem gingen verhuizen naar een andere kamer. Ze konden niets meer voor hem doen.”

‘Zo moe was ik’
Ze ging door een zware tijd, herstelde enigszins en dankzij thuiszorg kon ze weer naar huis. Naar haar man en twee kinderen.

“Daar zat ik dan: de vrouw die vroeger altijd doorging. Ik was nu een patiënt, maar dan thuis. Om een voorbeeld te geven: als ik van bed naar de wc ging, moest ik daarna weer naar bed. Zo moe was ik.”

Stapje voor stapje
Maar doorzetter als ze is besloot ze -letterlijk stapje voor stapje- haar oude hobby wandelen weer op te pakken.

 “Vroeger liep ik zonder problemen afstanden van 25 kilometer, maar die tijd is geweest. Hoe dan ook geniet ik ervan om buiten te zijn. Het geeft me energie.”

Ze is nu zover dat ze enkele rondjes om de Surfplas kan lopen. “Ik liep eerst van bankje tot bankje, maar nu loop ik de plas drie keer rond. Maar dat is nog geen vijf kilometer, zoals tijdens de Rotterdam Walk. Dat was dus weer een heel nieuwe uitdaging.”

Teruggefloten
Ze werd afgelopen periode regelmatig teruggefloten, wat haar flink irriteerde.

“Dan had ik teveel hooi op mijn vork genomen en moest ik dat bekopen. Het zij zo, het heeft me gebracht waar ik nu ben. Volgens de longarts ben ik een kwart van mijn longinhoud kwijt en daar zal ik het in principe mee moeten doen. Dat is heel lastig te accepteren.”

‘Het zit niet tussen mijn oren’
Ook lastig zijn reacties van mensen die haar situatie bagatelliseren.

“Ik krijg veel lieve reacties van mensen die heel begripvol zijn. Anderen reageren helaas minder meelevend, tot zelfs het ontkennen van corona en daarmee long covid aan toe. Je moest eens weten wat voor impact het heeft, denk ik dan. Het zit echt niet tussen mijn oren, hoor.”

‘Lang van genieten’
Gelukkig kan ze, ‘dankzij een meelevende werkgever’, zoals ze zelf zegt, weer aan het werk. “Mijn baan in de kinderopvang heb ik moeten opzeggen, dat ging niet meer. Solliciteren als long covid-patiënt is niet handig. Er zijn niet veel werkgevers die dat aan durven. Ik werk nu parttime in het leerlingenvervoer en ben daar erg blij mee.”

Blij is ze dus ook met de zaterdag behaalde mijlpaal. “Ik ga er lang van genieten en misschien weer nieuwe doelen stellen.”

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• De afgelegde route.
• De medaille.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden