Afbeelding

Formerende partijen Krimpen presenteren coalitie-akkoord

Algemeen 600 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Leefbaar Krimpen, SGP en CDA zijn eruit in Krimpen aan den IJssel. Maandagmiddag presenteerden ze in De Tuyter het coalitie-akkoord. Donderdag 23 juni worden vervolgens de kandidaat-wethouders Kirsten Jaarsma, John Janson (beide van Leefbaar Krimpen), Hugo van der Wal (SGP) en Wubbo Tempel (CDA) benoemd in de raadsvergadering. Daarin wordt ook het akkoord besproken.

Het bestuursakkoord voor de komende raadsperiode van vier jaar heeft als titel ‘Samen Verschillend’. “De titel symboliseert de diversiteit van Krimpen en haar inwoners”, aldus de drie partijen. “Dit wordt ook weerspiegeld in de coalitie. We zien juist in die diversiteit een grote meerwaarde voor de samenwerking.”

Bij de totstandkoming van het bestuursakkoord hebben de partijen actief gebruik gemaakt van ideeën en bijdragen van organisaties en inwoners. Hiervoor organiseerden zij twee inloopsessies en konden inwoners ook per email input geven. “Zo kregen we waardevolle ideeën, waarvan diverse verwerkt zijn in het bestuursakkoord.”

De formerende partijen noemen in het bestuursakkoord vijf thema’s specifiek die aandacht gaan krijgen: woningen realiseren, duurzaamheid versterken, bewoners betrekken, gezondheid bevorderen en het centrum rond de Crimpenhof vernieuwen.

Voor dat laatste thema staat de nieuwe coalitie een ‘hart van Krimpen’ voor ogen. “Mensen kunnen elkaar hier ontmoeten, winkelen, eten en drinken, uitgaan en van cultuur genieten. Het moet een kleinschalige ambiance bieden, met volop mogelijkheden om al wandelend Krimpen te beleven.” Op het gebied van duurzaamheid gaat de nieuwe coalitie verder met de uitvoering van de Duurzaamheidsagenda 2021-2024. “Zo bereiken we dat Krimpen in 2050 klimaatneutraal en gezond is. Met de concrete acties brengen we verduurzaming dichter bij Krimpenaren. Na 2024 krijgt de lopende duurzaamheidsagenda een vergelijkbaar vervolg.”

Participatie speelt een belangrijke rol. “Naast samenwerking met de raad, trekken we samen op met inwoners, organisaties en ondernemers, in het besef dat samenwerken de kwaliteit van oplossingen vergroot. Alleen samen kunnen we Krimpen nog mooier maken,” aldus de drie partijen

De nieuwe coalitie wil zich ‘maximaal’ inzetten om grip op de kosten voor het sociaal domein in Krimpen te krijgen. “Dit doen we vooral om degenen die echt afhankelijk zijn van hulp en ondersteuning van de gemeente, die ook te kunnen (blijven) bieden. Ook zetten we stappen om Krimpen de gezondste gemeente van Nederland te maken.”

‘Prettig wonen in Krimpen’ is een prominent onderwerp in dit bestuursakkoord. “Krimpen moet een fijne plek zijn om te wonen. Om op te groeien, een gezin te starten, deel te nemen aan het sociale leven, van een fijne oude dag te genieten en tot aan de laatste levensfase Krimpenaar te kunnen blijven. Daarvoor is een aantrekkelijk en geschikt aanbod van woningen nodig.”

Naast de genoemde thema’s zijn er verschillende plannen die de komende periode uitgerold worden en waar de kandidaat-wethouders aan gaan werken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden