• De beschadigde mol in het Loetbos.
• De beschadigde mol in het Loetbos. Foto: Staatsbosbeheer
update

Mol in Loetbos gesloopt met zwaar vuurwerk

Algemeen 2.207 keer gelezen

LEKKERKERK • De gigantische, karakteristieke mol in het Loetbos, een kunstwerk waar kinderen op mogen spelen, is door vuurwerk flink beschadigd geraakt.

Dit meldt boswachter Ties Ittmann woensdagmiddag via Twitter: ‘Welke onverlaat heeft onze mol in het Loetbos gesloopt? Een heel herkenbaar element in het gebied; iedereen kent de mol. Trieste bende!’ 

Ook collega-boswachter Ivan Broer baalt: ‘Het wordt er niet leuker op, op deze manier. Als ik mijn woorden de vrije loop laat, komen er dingen uit die niet heel netjes zijn. Dus laat ik als boswachter maar zeggen dat ik zéér, zéér teleurgesteld ben in het gedrag van bepaalde personen’.

Triest geval

Het is volgens Ittmann een triest geval van vandalisme. "Het is zo'n herkenbaar object in het Loetbos. Kinderen kunnen erop spelen en het is een punt waar mensen met elkaar afspreken om vervolgens te gaan wandelen." De boswachter geeft aan dat er aangifte wordt gedaan van de vernieling. "Maar het zal lastig worden om de daders te vinden. We hopen op de oren en ogen van mensen die het gebied vaak bezoeken."

De boswachter van Staatbosbeheer vertelt dat hoewel in het Loetbos er relatief weinig vernielingen zijn, er steeds meer vandalisme is in natuurgebieden. "Het is dweilen met de kraan open. Achter de schermen zijn we hier druk mee bezig. Hoe kunnen we objecten zo hufterproof mogelijk maken? Kunnen we de daders bewust maken van wat ze veroorzaken?" Ittmann stelt dat het laatste verder gaat dan alleen herstelkosten. "Aan kunstobjecten zit bijvoorbeeld ook emotionele waarde. Daarnaast voelen bezoekers zich ook minder veilig in gebieden waar veel vernield wordt." 

De mol

Wat betreft de mol in het Loetbos is het nog even afwachten wat er gaat gebeuren. Het object is inmiddels met linten afgezet. Ittman: "Ik ga er wel vanuit dat hij blijft, het zou zonde zijn als de mol verdwijnt." Waarschijnlijk wordt het object binnenkort weggehaald om gerepareerd te worden. Een hele klus. Het kunstwerk is namelijk 2.70 meter hoog, 3 meter breed en weegt 800 kilo. Het is zo'n 2,5 jaar geleden met een dieplader vanuit Oost-Nederland naar de Krimpenerwaard vervoerd.

De mol, die achter de Hendrikshoeve is geplaatst, bekroonde de recente opknapbeurt van het Loetbos.

• De mol in onbeschadigde staat.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie