Afbeelding

De Westerweeren opent kamers voor palliatieve zorg

Algemeen 2.503 keer gelezen

BERGAMBACHT • WelThuis, de koepelorganisatie van 17 woonzorgcentra die zich toeleggen op persoonsgerichte zorg, vergroot haar capaciteit voor specialistische palliatieve zorg. De Westerweeren in Bergambacht beschikt sinds afgelopen week over kamers om mensen in de laatste fase van hun leven op te vangen en te begeleiden. 

Ervaren zorgprofessionals met specialistische kennis van palliatieve zorgverlening begeleiden cliënten in hun laatste levensfase. Ze worden ondersteund door ervaren vrijwilligers en verzorgenden/verplegenden in uiteenlopende disciplines, meldt Miranda Schouten namens WetThuis: “In de geboden woon- en leefomgeving hebben cliënten bovendien toegang tot diverse vormen van aanvullende zorg en is intensief contact met partners en familie gewaarborgd. De specialistische palliatieve zorg in De Westerweeren is bestemd voor mensen met een medisch vastgestelde levensverwachting van drie maanden of minder’.

Bij de woon- en zorglocaties van WelThuis is palliatieve terminale zorg verweven met de ‘reguliere’ zorg aan ouderen. Met het inrichten van speciale units geeft de zorgorganisatie antwoord op de toenemende vraag van buiten de eigen wooncentra. 

Intensief
Miranda Schouten: “De meeste mensen geven de voorkeur aan thuis sterven. Maar vaak is dat proces intensiever dan verwacht en breekt er een moment aan waarop de situatie te zwaar wordt. Dan is er snel een oplossing nodig, bij voorkeur dicht bij huis. Die oplossing willen wij bieden, op een laagdrempelige manier, en in een omgeving waarin mensen zich thuis en veilig kunnen voelen.”

Snelle opname
De palliatieve zorg van WelThuis is optimaal toegankelijk, vervolgt Schouten: “Toelatingsprocedures zijn transparant en maken een snelle opname mogelijk voor iedereen die voor deze vorm van zorg in aanmerking komt. De verwijzing verloopt meestal via de huisarts of het ziekenhuis, maar ook bij de WelThuis-cliëntadviseurs kan informatie worden ingewonnen. Cliënten verblijven tijdens hun laatste levensfase in een royale, comfortabele kamer met eigen sanitair. De persoonlijke zorg waarmee ze worden omringd is afgestemd op individuele lichamelijke, sociale, psychische en spirituele behoeften. Op elke locatie zijn gespecialiseerde zorgprofessionals en ervaren vrijwilligers aanwezig. Daarnaast heeft men toegang tot diverse vormen van aanvullende zorg en tot de reguliere diensten van de locatie.”

Eigen regie
In de palliatieve terminale zorgverlening wil WelThuis veel nadruk leggen op eigen regie: “Ofwel, respect voor de wensen, ideeën en beslissingen van de cliënten. Ook zet WelThuis de deur open voor partners en familieleden, in overeenstemming met de coronarichtlijnen uiteraard. Er zijn geen bezoektijden, informatie wordt actief met alle betrokkenen gedeeld. Ook voor andere locaties zijn plannen in deze richting in de maak.”

Voor meer informatie over de palliatieve zorg van WelThuis kan contact worden opgenomen met één van de cliëntadviseurs, bereikbaar via 088-9293040 of info@welthuis.nl.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden