• (Deel van de) pleegzorgorganisatie.
• (Deel van de) pleegzorgorganisatie.

Pilot met nieuwe vorm van pleegzorg

Algemeen 277 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Regio Midden-Holland gaat als eerste in Nederland aan de slag met een nieuwe vorm van pleegzorg: het Amerikaanse Mockingbird Family Model (MFM). 

Dat deelde wethouder Lavinja Sleeuwenhoek afgelopen week mee in de raadsvergadering, naar aanleiding van vragen van de ChristenUnie.

Afgebroken
Fractievoorzitter Ton van Dorp maakte melding van MFM, omdat er in andere landen al goede resultaten mee zijn behaald.

Van Dorp: “Uit onderzoek blijkt dat in Nederland bijna 30% van de pleegzorgplaatsingen voortijdig wordt afgebroken, waarvan de helft van de gezinnen helemaal stopt met pleegzorg. Dit terwijl er in Nederland al een tekort aan pleegzorgplaatsen is. Het Mockingbird Family Model heeft als doel het verbeteren van het welzijn van de pleegkinderen. Het ondersteunt pleegouders en biedt deelnemers een netwerk van lotgenoten.”

Netwerk
Bij het Mockingbird Family Model wordt een netwerk opgericht, waarbij verschillende pleeggezinnen zich aansluiten. Die pleeggezinnen zijn verbonden aan een ‘huis’ (een hub home) met een ervaren pleegouder die de andere gezinnen ondersteunt. Concreet kunnen pleegkinderen daar zo nodig tijdelijk logeren. De ouders uit het netwerk kunnen er terecht voor advies, hulp en het delen van ervaringen.

Van Dorp: “Op deze manier houden pleegouders het pleegouderschap vol en kunnen pleegkinderen in het gezin blijven en passende ondersteuning krijgen. Pleegzorgorganisatie Horizon neemt in de regio Midden-Holland de werving van pleegouders op zich.” 

De fractie van de ChristenUnie Krimpenerwaard is blij met het nieuws over de pilot. “We hopen op mooie resultaten” aldus Van Dorp.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie