Afbeelding
Foto: Stockfoto

Luijendijk: ‘Krimpense stedenband met Hongaarse stad Kiskörös herzien’

Algemeen 211 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Al jaren onderhoudt de gemeente Krimpen aan den IJssel een stedenband met de Hongaarse stad Kiskörös. De huidige ontwikkelingen in het land maakt het volgens raadslid Bert Luijendijk (Stem van Krimpen) noodzakelijk om die band te heroverwegen. 

Op verzoek van de gemeenteraad gaat burgemeester Martijn Vroom een gesprek initiëren met de ambassadeur van Hongarije. Aanleiding is de situatie omtrent de rechten van de lhbti-community in het Oostblokland. Door een wetswijziging is er kort een verbod in Hongarije op ‘homopropaganda’ richting minderjarigen. 

Luijendijk vindt het vanzelfsprekend dat de vriendschapsband met Kiskörös opnieuw beoordeeld wordt. Zijn voorstel om alle gemeenten die een vriendschapsrelatie met een Hongaarse gemeente onderhouden bij het gesprek te betrekken, kreeg in de raad unaniem steun.

Haaks
Volgens Luijendijk staat de grondwet van Hongarije nu haaks op de Nederlandse. Zo luidt artikel 1 van onze Grondwet: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, of op welke grond dan ook, is niet toegestaan’. Luijendijk: “Je kunt als gemeente niet blijven wegkijken van wat er in Hongarije plaatsvindt. In een jarenlange vriendschapsrelatie moet het mogelijk zijn dat je hierover met elkaar een gedachtewisseling hebt.” 

De stedenband tussen Krimpen aan den IJssel en Kiskörös ligt al langer onder vuur. Zo werd in het jaar 2012 de stedenband ook onder de aandacht gebracht in de gemeenteraad. Luijendijk: “Je moet dit onder de aandacht blijven brengen, zeker met het oog op de actuele situatie in Hongarije. Wat is de waarde van een stedenband en wat doen we ermee? Het is belangrijk dat daar goed naar wordt gekeken.”

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie